Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Timp liber

cob 1O casă ecologică din România a fost inclusă în topul 10 al celor mai reuşite locuinţe "cob" (material de construcţie similar paiantei, compus din lut, nisip, apă şi paie, n.r.) din lume, informează naturalhomes.org.
Locuinţa a fost construită în Banat, de arhitecta Ileana Mavrodin, membră în proiectul "Casa Verde". Potrivit site-ului naturalhomes.org, Ileana Mavrodin foloseşte materiale naturale din România pentru a-i ajuta pe oameni să redescopere meşteşugurile locale şi spiritul de comuniune cu natura.
Potrivit site-ului casa-verde.ro, acest proiect ecologic promovează "o arhitectură prietenoasă, mai blândă şi, totodată, ecologică şi într-un mod de viaţă sănătos, apropiat de natură şi cu respect faţă de mediul înconjurător".
Casa este amplasată pe malul drept al Nerei, în apropiere de satul Sasca Română.
"Cob-ul" este un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip, iar construcţiile din acest material sunt realizate fără cofraje, cărămizi şi substanţe chimice, informează site-ul casa-verde.ro. Deşi este asemănător cu paianta din punct de vedere al compoziţiei, "cob-ul" se deosebeşte de aceasta prin: faptul că se frământă până ajunge la consistenţa aluatului de pâine; nu se folosesc cofraje pentru realizarea construcţiei; formele organice îi conferă o rezistenţă de excepţie la seisme sau şocuri de altă natură; se modelează cu mâna, fiecare construcţie fiind unică şi irepetabilă, reflectând personalitatea şi dispoziţia de moment a modelatorului.
În topul 10 al celor mai reuşite case "cob" din lume au mai fost incluse construcţii din Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina, şi Africa de Sud.

Ce este cobul?

Cobul este un material de construcție compozit, un amestec de pământ, lut (argilă), nisip, paie și apă, clădite manual în ziduri de pământ bine închegate. Fără cofrag, fără ciment, fără utilaje speciale. Chirpicii sunt cărămizi de pământ cu paie, uscate la soare.
Cobul este una dintre numeroasele metode de a construi cu pământ brut, cel mai folosit material de construcție din întreaga lume. Ca simplitate de constructie și libertate a designului, cobul depășește chirpiciul și tehnicile înrudite ca „pămant îndesat" și cărămizi din pământ comprimat. De vreme ce nu ai nevoie de forme drepte sau matrițe rectiliniare, cobul se pretează la forme organice, ziduri curbate, arcade și bolte. Să construiești cu cobul este o experiență senzorială și estetică foarte apropiată de sculptura în lut. Spre deosebire de chirpici, cu cobul se poate construi ușor în climaturi reci și umede, cum ar fi nord vestul Pacificului. Rezistența sa la ploaie și frig face cobul foarte potrivit pentru toate climatele, mai puțin cele foarte reci, unde necesită izolare adițională.

Durabilitate

În Anglia sunt zeci de mii de case confortabile din cob, multe dintre ele fiind folosite de mai mult de 500 de ani. „Zgârie-norii" medievali din Yemen, cu 10 etaje, sunt parțial din cob, la fel sunt și clădirile din localitatea Taos Pueblo, locuite fără întrerupere de 900 de ani. O mare parte a Marii Piramide din Egipt și a Marelui Zid Chinezesc este făcută din pământ, iar cea mai veche așezare umană cunoscută, în Jericho, este din pământ și a supravietuit timp de nouă mii de ani. Deci, casa ta din cob va depăși ușor în longevitate casele vecinilor, făcute la normă și proiectate a fi folosite doar 50 de ani.
Ca orice alt fel de construcție, casele din cob au nevoie de acoperișuri bune și fundații adecvate pentru a le proteja de ploi cu tencuială impermeabilă sau stuc (1. Material de construcție format din mortar și ipsos amestecat cu gelatină, clei și (uneori) cu coloranți minerali, care prin uscare și lustruire capătă aspectul marmurei. 2. Material, sub formă de pastă, folosit pentru decorații arhitectonice, care se prepară dintr-un amestec de var stins vechi, praf de marmură și praf de cretă), deși în locuri protejate de ploaie, în Anglia, case netencuite au rezistat sute de ani.

Frig sau umezeală

Pereții din cob de 35-70 cm grosime asigură o izolare adecvată. Structurile din cob necesită puțină încălzire pe timpul iernii, iar pe timpul zilelor fierbinți ale verii rămân răcoroase și confortabile. Datorită faptului că nu arde, cobul poate fi folosit de asemenea pentru construirea cuptoarelor, sobelor sau a coșurilor de fum și sunt ideale de asemenea ca și construcții ignifuge în zone cu pericol de incendii.

Rezistența la cutremure

cob-worldNici un sistem de construcții nu este garantat 100% la cutremure, dar clădirile din cob înregistrează o rezistență bună în zonele seismice. Spre deosebire de chirpici, ținuți laolalta mai mult de gravitație, clădirile din cob sunt închegate printr-o textură tridimensionala invizibilă de paie împreunate, cu mii de tulpini care dau per total o mare rezistență zidului. O vilă de cob din Nelson, Noua Zeelandă, a supraviețuit 150 de ani în una dintre cele mai active zone seismice de pe glob, suportând două cutremure majore fără nici o crăpătură, în timp ce, în jurul ei, orașul s-a dărâmat. O formă curbată și conică a zidurilor unei case din cob o fac chiar și mai rezistentă.
Se poate face din cob o casă normală, mare, pătrată (în colțuri)?
Da, poți face pereții drepți, cu colțuri (pătrați), dar asta presupune timp mai mare de lucru, efort și bani în plus. Natura nu creează structuri pătrate. Trebuie să ne gândim bine dacă vrem să cioplim un trunchi rotund de copac în formă pătrată sau să cioplim pietrele rotunjite în cuburi colțuroase necesare pentru un zid de piatră. Pământul (natura) tânjeste după forme curbe, natural.

Cât costă o casă din cob?

Cob este unul dintre cele mai ieftine materiale de construcție. De cele mai multe ori, pământul scos pe timpul lucrărilor la casă este de ajuns pentru a ridica pereții. Cu inventivitate și chibzuială, costurile pentru celelalte componente (uși, ferestre, podea etc) pot fi reduse substanțial. Cheltuielile totale de construcție depind de mărime, design, creativitatea și ingeniozitatea constructorului și cât de mult vrei să te implici în construcția propriu-zisă.

Cât de repede pot construi o casă din cob?

Îți ia destul timp pentru a construi o casă bună, indiferent de materialele de construcție folosite (cărămidă, bolțari, chirpici, cob etc), dar pe timp de vreme bună (uscată) ai putea să construiești un zid de două nivele într-o lună. Un constructor hotărât se poate muta într-o casă de cob modestă în mai puțin de un an. În construcția caselor din lemn, cadrul este o mică parte a muncii, care necesită multe finisări ulterioare, dar un zid din cob odată clădit este deja terminat, necesitând doar tencuială. Țevile și cablurile se montează înca din timpul construcției zidului, nefiind nevoie să chituiești, să pui tapet, să montezi bariere de vapori sau altele. Mai mult de atât, grăbindu-te să construiești rapid, pierzi aspectul principal și jumătate din distracție. Spre deosebire de modul convențional modern de a construi, cu ritmul său frenetic (agitat), utilajele complicate folisite și predispoziția la erori și accidente, construirea cu cob este liniștită, meditativă și un antrenament fizic bun. Să construiesti cu cob este mai rapid, mai ușor și mult mai distractiv în echipă, prin urmare se pretează la proiecte în comunitate, clăci și workshop-uri.

Surse: gandul.ro, lunar.ro, casaverde.ro

Back To Top