O mare parte dintre români întâmpină probleme în amenajarea interiorului din cauza spaţiului redus al garsonierelor şi apartamentelor de mici dimensiuni în care locuiesc. Împărţirea corectă şi ergonomică a spaţiului, alegerea pieselor de mobilier potrivite şi imbinarea ingenioasă a finisajelor pot transforma radical o locuinţă, mărind-o vizual.
Oricât de mică ar fi, o locuinţă trebuie să conţină o baie, o bucătărie cu loc de luat masa, o zonă de zi şi cel puţin un spaţiu de dormit. Iată câteva idei practice şi utile pentru a-ţi putea amenaja garsoniera sau apartamentul minuscul, astfel încât să ofere tot confortul necesar, având totodată şi un aspect demn de paginile revistelor de specialitate, titrează www.casadex.ro.
1. Dacă structura interioară a apartamentului tău permite demolarea pereţilor despărţitori între bucătărie şi sufragerie (după obţinerea autorizaţiilor necesare, desigur), poţi recurge la îmbinarea celor două spaţii. Astfel, în loc de două încăperi mici, vei obţine nu doar un open space, împărţit pe zone de activitate, ci şi o libertate mai mare de mişcare.
2. Separă zonele de activitate din aria comună prin folosirea diferitor tipuri de finisaje. De exemplu, într-un open space poţi placa pardoseala din zona livingului cu duşumea, iar pe cea din zona bucătăriei cu gresie, delimitând discret şi eficient cele două spaţii de activitate.
3. Nu-ţi surâde ideea de a avea bucătăria şi sufrageria într-un spaţiu comun, de teama mirosului de mâncare? Le poţi separa prin construcţia unui perete de sticlă care va permite luminii să circule nestingherită, păstrând vizual senzaţia de spaţiu amplu, comun. Mirosul de mâncare va rămâne doar în perimetrul bucătăriei.
4. Înlocuieşte pardoseala de culoare închisă cu o pardoseală albă, specifică stilului Scandinav de amenajare a interiorului. Culoarea alba va induce senzaţia de mărire a spaţiului, datorită capacităţii de a reflecta lumina.
5. Alege piese de mobilier de culoare deschisă, albă eventual, care se vor pierde în fundalul pereţilor zugrăviţi în aceeaşi nuanţă. Soluţia este utilă mai ales în amenajarea bucătăriilor din spaţiile comune ale apartamentelor şi garsonierelor de mici dimensiuni.
6. dacă ai apartamentul sau garsoniera foarte înaltă, cum sunt cele din casele şi vilele vechi, poţi împărţi spaţiul pe verticală. Locul de dormit poate fi amenajat la înălţime, separat de restul locuinţei.
7. Ai un balcon? Profită şi transformă-l într-o extensie utilă a spaţiului locuibil. Acesta poate fi folosit pentru amenajarea bucătăriei, a unui loc de luat masa, a unui birou sau chiar a unui spaţiu de dormit.
8. Pentru înălţarea vizuală a spaţiului, foloseşte trucul dungilor verticale. Un tapet cu dungi verticale sau accesorii subîiri şi înalte vor crea, brusc, încăperea mai înaltă.
9. Dungile orizontale sunt ideale pentru largirea vizuală a spaţiului. Un perete de doar 3 metri lăţime va părea mult mai lat dacă-l vei accesoriza cu decoraţiuni în stilul dungilor orizontale.
10. Din cauza lipsei constante a luminii naturale, locuitorii ţărilor nordice renunţă adesea la perdelele şi draperiile de la ferestrele apartamentelor lor. Este o tactică recomandată în cazul bucătăriei sau a livingului. Înlocuieşte perdelele clasice cu rolete discrete de culoare albă, în ton cu tâmplăria ferestrelor. Roletele de panza pot sta rulate pe timpul zilei, doar noaptea oferind intimitatea necesară.