Categorie: Timp liber

colip raceala si gripaCând copilul tușește și îi curge năsucul, părinții se grăbesc să dea fuga la farmacie ca să găsească remediul salvator. Pediatrii atrag atenția că medicamentele pentru gripă și răceala pe care le cumpărăm la liber, fără rețetă, nu sunt indicate copiilor sub 2 ani.
Din fericire, te poți baza oricând pe câteva remedii casnice. În general, gripa și răceala durează în jur de 10 zile.
Chiar dacă sugestiile pe care ți le prezentăm mai jos nu pot scurta durata bolii, îți vor ajuta puiul să se simtă mai bine și să treacă mai ușor peste disconfortul provocat de un nas înfundat sau de durerile în gât.

Odihna
Cui se recomandă: copiilor de toate vârstele
Cum ajută: Organismul are nevoie de energie ca să lupte cu o infecție virală, așa că gripa sau răceala pot epuiza repede un copil (și chiar și un adult). Cât timp puiul tău doarme, corpul lui se vindecă, așa că un somn bun e exact ce are nevoie când e bolnăvior.
Ai nevoie de: Un loc confortabil în care micuțul să se poată odihni. Nu strică să îi umpli camera de jucării și cărți, ca juniorul să aibă cu ce își ocupa timpul până se face bine.
Ce sa faci: Acum e momentul să îl lași să se uite în voie la desenele animate preferate. Sau îi poți oferi un set nou de creioane și niște cărți de colorat, cu care să se delecteze cât stă în pat. Chiar și un puzzle ar fi bun, mai ales dacă e de dimensiuni reduse, ca să îl poată întinde lângă pătură.
Nu e obligatoriu ca micuțul să stea doar în pat - o schimbare de aer face bine. Chiar și înăuntru poți fi creativă: îi poți face un fort din perne, ca să stea lângă tine, sau îi poți ridica un cort în living.

Inhalații cu abur
Cui se recomandă: copiilor de toate vârstele
Cum ajută:Aerul umed eliberează mucusul din căile nazale, desfundând năsucul micuțului și ajutându-l să respire mai bine. Iar dacă îi faci o băiță caldă, va avea în plus un efect de ralaxare.
Ai nevoie de: Un umidificator de aer. Sau poți să dai drumul la apă caldă în baie și să o lași să curgă, închizând bine geamul ca să se facă abur înăuntru. Dacă folosești un umidificator, ai grijă să îl cureți temeinic și des, urmând instrucțiunile de pe cutie. Altfel poate acumula mucegai, care este dispersat apoi în aer și îi va dăuna micuțului tău.
Ce sa faci: Instalează un umidificator în camera copilului și pornește-l cât puiul tău doarme sau se joacă pe pat. De asemenea, îi poți face micuțului câte o băiță caldă, în camera plină de abur.
Pentru copiii de peste 2 ani, se recomandă să pui câteva picături de mentol în apa de baie (sau în umidificator), ca să amelioreze congestia nazală. Nu e nevoie însă ca micuțul să stea neapărat în cadă ca să facă inhalații cu abur. Pur și simplu dă drumul la apa caldă, închide bine geamul și ușa, și stai în baie cu cel mic în jur de 15 minute (ia niște cărți sau jucării cu tine, ca să aveți o ocupație).

Picături și pompița nazală
Cui se recomandă: copiilor de toate vârstele
Cum ajută: Picăturile saline și pompița nazală se folosesc la desfundarea nasului când copilul e prea mic ca să își sufle singur năsucul. Pentru bebeluși se mai recomandă un aspirator nazal, pe care îl poti folosi cu 15 minute înainte de alăptare, ca puiul tău să poată respira bine și să se poată hrăni fără să-l deranjeze nasul înfundat.
Ai nevoie de:
- o pompiță sau un aspirator nazal;
- soluție salină, pe care o poți prepara singură sau o poți cumpăra de la farmacie. Tot acolo vei găsi și spray-uri cu soluție nazală, indicate copiilor de peste 2 ani.
Ca să prepari acasă soluția salină, nu trebuie decât să dizolvi ½ linguriță de sare în 200 ml de apă caldă. Nu folosi aceeași soluție mai multe zile - prepară soluția în fiecare ziși aruncă ceea ce nu folosești după 24 de ore, pentru că se pot dezvolta bacterii în ea. De asemenea, păstrează soluția într-un borcan din sticlă, cu capac bine închis.
Ce sa faci:
- Dacă folosești picături: Înclină capul micuțului pe spate și susține-l punându-i un prosop rulat sub ceafă. Toarnă câte 2-3 picături de soluție salină în fiecare nară, apoi încearcă să-i ții capul nemișcat în jur de 30 de secunde.
- Dacă folosești aspiratorul nazal: Pune mai întâi soluție salină în aspiratorul nazal, apoi strânge de capatul pompiței și introdu-i ușor vârful în nara copilului. În timp ce faci asta, e bine să apeși cu degetul pe cealaltă nară, ca să o ții închisă. După aceea, eliberează capătul pompiței, pentru a colecta mucusul și soluția salină. Scoate aspiratorul din nasucul micuțului și golește-i conținutul într-un șervețel, apoi ia-o de la capăt cu cealaltă nară.
Poti repeta procedura dacă e necesar. Ai grijă să nu faci asta de prea multe ori pe zi, pentru că îi poate irita mucoasa nazală - de 2-3 ori e suficient. De asemenea, nu folosi picăturile saline mai mult de 4 zile la rând - îi vor usca năsucul, înrăutățind lucrurile.
Alte trucuri:
- Îi poși desfunda npsucul doar cu aspiratorul nazal, fără să mai pui înăuntru și soluție salină. Începe tot prin stoarcerea pompiței, ca să scoți aerul din ea, apoi introdu-o în nasul micuțului și ia degetul de pe pompiță, ca să se adune mucus și aer în aspirator.
- Dacă puiul tău nu agreează aspiratorul nazal, atunci folosește doar picăturile saline, iar la final șterge-i ușor nările cu un tampon de vată (ai grijă să nu îi rămână vată prinsă în năsuc).
Precauții:
Nu-i administra bebelusului spray-uri decongestionante. Ele nu sunt recomandate nici pentru copiii mai mari. Pe lângă faptul că nu sunt eficiente, pot cauza dependență, prelungind congestia nazală.

Back To Top