Categorie: Timp liber

masini fara sofer cybusÎn perioada 2 – 3 octombrie, la Ploieşti are loc o prezentare a conceptului "SISTEM DE TRANSPORT AUTOMAT PENTRU PASAGERI", în cadrul proiectului european CATS (Sisteme de transport alternative pentru oraşe), finanţat de Comisia Europeană prin Programul FP7. Deschiderea evenimentul de prezentare a vehiculelor electrice va avea loc în parcarea situată între Palatul Administrativ şi Palatul Culturii, în dată de 2 octombrie, ora 12.30.

Scopul proiectului este acela de a experimenta şi dezvolta noi servicii de transport urban, care se bazează pe vehicule electrice, de nouă generaţie, ce urmăresc implementarea unui sistem care să utilizeze un singur tip de vehicul atât pentru deplasările personale, cât şi pentru cele cu caracter colectiv.

Evenimentul din Ploieşti consta în prezentarea unei expoziţii pe parcursul căreia vizitatorii se vor familiariza cu noile tehnologii integrate în vehiculele inovatoare. Impactul expoziţiei va fi amplificat de prezenţa vehiculelor fără şofer cu care vizitatorii se pot plimba pe distanţe scurte.

Pentru fiecare prezentare, vehiculele producătorului INRIA vor fi puse la dispoziţie pentru a demonstra modul de sofare autonom. Se vor organiza demonstraţii, prin care vizitatorii pot experimenta modul de operare al sistemului, atât la vehiculele care stau pe loc, cât şi la vehiculele care se deplasează complet autonom.

Cybus este un vehicul de transport automat şi electric. În funcţie de destinaţia aleasă de pasager, Cybus este capabil să urmeze ruta; detectând și evitând obstacolele din calea sa; şi făcând schimb de informaţii cu alte vehicule sau cu o staţie de control al traficului. Procesul decizional se face în timp real, adaptând vehiculul la un mediu în permanentă schimbare.

Cybus este echipat cu diferiţi senzori (camere, lasere, GPS, etc). Aceştia permit reconstruirea cu mare precizie a mediului în care vehiculul merge. Datorită acestui lucru, vehiculul poate conduce autonom cu o viteză corespunzătoare, într-un mod fiabil.

În acest proiect, Municipiul Ploieşti este partener alături de Comunitatea Urbană din Strasbourg (Franţa), LOHR Industrie (Franţa), Europe Recherche Transport (Franţa), GEA J-M Valloton et T. Chanard SĂ (Elveţia), Institutul de Tehnologie din Israel (Israel), Centrul de Cercetare a Ştiinţei privind Transportul şi Logistica (Italia), Scoala Politehnica din Lausanne (Elveţia).

Foto: observatorulph

Back To Top