Categorie: Timp liber

După ce serviciul de mesagerie WhatsApp a fost indisponibil, joi, timp de câteva ore, pentru utilizatori din lumea întreagă, iată că, mai nou, acesta este ținta unei ample campanii de tip phishing.

Un avertisment în acest sens a fost lansat și de CERT-RO, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică: "Atacatorii încearcă să obțină credențialele lor printr-o metodă de «validare» a datelor. Mai precis, victima primește un mesaj prin care i se cere «verificarea» datelor contului, pentru a putea beneficia în continuare de gratuitatea serviciului. Echipa CERT-RO recomandă ignorarea unor asemenea mesaje și în special evitarea accesării link-urilor pe care le conține", se arată în alerta transmisă prin intermediul rețelelor de socializare!

Potrivit sursei citate, utilizatorii care au accesat link-ul primit prin intermediul mesajului sunt redirecționați, în cele din urmă, către un site unde se pot abona la un serviciu care, așa cum se anunță pe acel site, "oferă acces nelimitat la un portal de wallpapere, emoticoane și multe alte conținuturi distractive pentru mobil". "WhatsApp este un serviciu GRATUIT și nu condiționează continuitatea furnizării sale de plata unei anumite sume de bani ori validarea datelor", avertizează CERT-RO.

Inclusiv Poliția a lansat avertismente pe această temă. "Fiţi suspicios dacă primiţi un SMS sau un apel telefonic de la o companie care vă solicită informaţii personale. Puteţi verifica dacă mesajul/apelul este legitim prin apelarea directă a companiei la numărul lor oficial. Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dumneavoastră asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS. Întotdeauna, puteţi verifica acest lucru la începutul adresei URL. . Nu daţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Ştergeţi-l imediat! Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică. Dacă este disponibilă, instalaţi o soluţie antivirus care  de cele mai multe ori vă va alerta cu privire la activităţi suspicioase", recomandă oamenii legii.

Back To Top