Categorie: Timp liber

tel mobil"Este sau nu este prea mic copilul meu pentru a avea un telefon mobil?". De câte ori nu ţi-ai pus aceasta întrebare? La un moment dat, copilul va trebui să primească şi să folosească un astfel de obiect. Întrebarea ta este perfect legitimă.

 

Se milogeşte atunci când îţi spune că vrea şi el un telefon mobil. Îl întrebi de ce îşi doreşte să aibe aşa ceva iar el îţi spune: "Pentru că toţi colegii mei au". Îţi calci pe inimă, faci câteva calcule în gând, poate chiar atentezi un pic la integritatea bugetului familiei şi cumperi gadgetul mult dorit. Apoi, după o vreme, observi câteva schimbări comportamentale ale celui mic.

Nu mai este atent la ce se întâmplă în jurul lui, prefera să se joace pe telefon sau să converseze prin SMS cu prietenii lui. Cercetătorii australieni afirmă că folosirea excesivă a telefoanelor mobile afectează în mod negativ dezvoltarea creierului copiiilor. Analizând capacitatile cognitive ale unui număr de 317 copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, ei au constatat o legătură directă între scăderea randamentului creierului şi folosirea îndelungată a mobilelor. Un alt studiu, realizat de cercetatorii irlandezi, spune că telefonia mobilă dă peste cap principalele funcţii ale creierului.

Părinţii trebuie să stabilească câteva reguli legate de folosirea telefonului atunci când copilul este acasă.
Nu-i impuneţi regulile, încercaţi să îl faceţi să le înteleaga.
Discutaţi cu copilul despre altceva numai de telefon nu.
Ţineţi-i mintea ocupată cu altceva, rugaţi-l să nu vină cu telefonul la masă şi explicaţi-i că la cină poate amâna conversaţia cu colegul de şcoală după ce termină de mâncat.
O altă metodă este să-i limitaţi convorbirile şi mesajele printr-un abonament mai mic.

Back To Top