Categorie: Timp liber

PURICI SCARPINATPuricii, prin simpla înţepătură, pot produce aşa numita dermatită alergică ce se manifestă prin prurit, eritem cutanat, alopecie locală. Infestarea cu purici este o problemă acută a tuturor deţinătorilor de animale, care afectează majoritatea câinilor şi pisicilor, şi nu numai. Important este să luaţi toate măsurile necesare pentru a preveni apariţia puricilor în viata animăluţului dumneavoastră, iar dacă apar trebuie să eradicaţi paraziţii înainte să se înmulţească şi să provoace alte neplăceri animalului.

Despre purice...

Puricele, insectă din ordinul Siphonaptera, de doar 2-3 mm, poate sări peste 30-40 de cm, cu ajutorul celor 6 picioruşe. Sunt cunoscute cel puţin 2000 de specii, răspândite pe tot globul. Specia care parazitează câinele şi pisica se numeşte Ctenocephalides felis şi este un parazit care se hrăneşte sugand sângele gazdei sale. Ciclul său de viaţă are 4 stadii (ou, larvă, pupă şi adult) şi se înmulţeşte doar pe animalul gazdă, deoarece are nevoie de hrană din belşug pentru a se împerechea şi înmulţi. Astfel apare infestarea animalului cu organisme ale tuturor celor 4 stadii de viaţă.
Dacă deja aţi constat că animalul dumneavoastră (câine sau pisică, purecii nu au preferinţe din acest punct de vedere!) are purici este momentul să luaţi măsuri. Netratată infestarea cu purici poate provoca următoarele boli:
Anemia - apare în general la puii de pisică sau câine din cauză că paraziţii sug o cantitate mare de sânge. Anemia apare în infestările masive şi se recunoaşte prin culoarea palidă a gingiilor, pliu cutanat care revine cu greu la faza iniţială („ciupiţi" animalul şi veţi putea vedea în cât timp pielea redevine plană - în mod normal durează 1-2 secunde, în anemie revine „cu încetinitorul").
Dermatita alergică - apare ca o reacţie inflamatorie alergică a pielii la antigenii din saliva puricelui. Se caracterizează prin prurit intens şi apariţia unor leziuni papulo-crustoase, care sângerează la scărpinat. Pe fondul acestor leziuni deschise pot aparea diferite boli bacteriene (piodermatita).
Parazitări interne cu viermi laţi - purecii pot fi purtători ai ouălor acestor viermi, care se ataşează de intestinul animalului şi sustrag substanţele nutritive necesare organismului. Verificaţi în fecalele animalului sau în zona rectală dacă prezintă nişte formaţiuni albe ca boabele de orez, semn al infestării cu viermi laţi.

Cum rezolvaţi „problema"?

În primul rând trebuie tratat animalul pentru a nu mai suferi şi astfel începeţi prin a trata cauza.
Înainte de începerea sezonului cald faceţi deparazitarea internă şi externă a câinelui sau pisicii. Ataşaţi-i o zgardă antipurici, pentru a preveni urcarea paraziţilor pe animal. Schimbaţi-o regulat aşa cum e menţionat de producător. Dacă preferaţi alte antiparazitare asiguraţi-vă că le veţi folosi conform instrucţiunilor de aplicare în timp. Atenţie însă să nu folosiţi cantităţi mai mari de substanţă decât cele recomandate de producător astfel riscaţi să vă otrăviţi animalul.
Când scoateţi câinele la plimbare asiguraţi-vă că nu are paraziţi, pentru a nu „dărui" si altor animale cu care vine în contact. Dacă nu are purici atunci asiguraţi-vă că aţi deparazitat animalul şi că nu e supus riscului de a contracta vreunul.

Soluţii la îndemâna tuturor

puricCum este imposibil să eliminăm total puricii din mediul înconjurător putem folosi o gamă largă de antiparazitare care previn infestarea. Pudrele sau antiparazitarele sub forma de prafuri, chiar dacă au o formulă eficientă, se elimină prea repede, nerezistând la apă.
Şampoanele speciale antiparazitare sunt eficace, dar nu au efect de durată. Sunt foarte utile ca tratament de atac atunci când câinele este puternic infestat. Oricum, în asemenea situaţii, după baia cu şampon antiparazitar se aplică şi un alt produs împotriva puricilor.
Zgărzile (colierele) speciale, impregnate cu substanţe antiparazitare, nu sunt nici ele foarte puternice. Dacă animalul are prea mulţi purici sau dacă zona este puternic infestată, mai ales în cazul câinilor de talie mare, ele sunt active doar la nivelul gâtului şi pieptului, jumătatea posterioară a câinelui rămânând expusă.
Spray-urile şi pipetele (spoton) sunt două forme de prezentare ale unui produs foarte eficient. Au avantajul că acţionează timp de o lună şi sunt rezistente la apă. Efectul lor preventiv şi curativ este indiscutabil, în plus feresc, într-o bună măsură, animalul de ciupitura de purice.
Produsele care se administrează pe cale orală conţin substanţe care nu ucid puricele, ci îi întrerup ciclul de viaţa. Aceste produse nu sunt suficiente pentru a trata infestările masive, dar, în asemenea situaţii, se folosesc în combinaţie cu alte metode.
Produsele injectabile, deşi au fost folosite la noi împotriva puricilor şi căpuşelor, sunt de faptun fel de antibiotice, cu un anume grad de toxicitate, active pe termen scurt (14-15 zile) dar destinate, în primul rând, tratarii diverselor forme de râie.

Specialiştii apreciază că fiecare purice aflat în blana unui câine, sau a unei pisici, este "însoţit" de alţi 500 de purici răspândiţi în mediul în care trăieşte acest animal (în locuinţă sau în curte). Trebuie obligatoriu să trataţi şi mediul. Un purice traieşte 2-3 saptamâni şi face 20-40 de oua zilnic! Ouăle cad din blana animalului şi se dezvolta pe jos, de preferinţa în colţurile mai întunecoase ale casei sau curţii.
Trebuie spălate şi stropite cu substanţe antiparazitare păturile, culcuşul sau covorul unde doarme câinele sau pisica, precum şi hainele şi cearşafurile de pe paturi, dacă s-a întâmplat să găsiţi purici şi pe dumneavoastră. Orice covor sau mochetă trebuie bine aspirate, iar sacul aspiratorului aruncat cu totul, chiar dacă acesta nu este plin. În grădină ar trebui să pulverizaţi substanţe chimice antiparazitare peste tot pe unde animalul are acces.

Back To Top