Categorie: Timp liber

menta 1Menta este planta aromatică cu cele mai variate întrebuinţări. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrişorul, maghiranul, salvia şi levănţica.

Menta - remediu antic
Partea aeriana a mentei - tulpina, frunzele şi florile - se foloseste în scopuri medicale, de mii de ani. Romanii susţineau că menta purtată în coroniţe pe cap, mai ales atunci când este înflorită, provoacă bună dispoziţie, o stare psihică pozitivă şi odihneşte mintea.

Tratamente interne cu mentă

Cancerul de colon, cancerul pulmonar, cancerul pielii - aşa-numitul perilil alcool, conţinut în frunzele de mentă, este o substanţă cu efecte antioxidante şi antitumorale, impiedicând formarea şi proliferarea tumorilor.
Se recomandă consumul regulat de mentă, sub formă de ceai ori chiar ca aliment, pentru prevenirea acestor forme de cancer. Cel mai bun moment pentru cura cu mentă este vara, când planta este proaspătă şi conţine maximum de principii active.

Sindromul colonului iritabil, colon spastic - observaţii statistice arată că persoanele care consumă măcar de 3 ori pe săptămână mentă, sub formă de ceai sau în salate, sunt mult mai puţin predispuse la aceasta afecţiune. Pacienţii care au luat câte 2 picături de ulei volatil, de 3 ori/zi, în cure de 4 săptămâni, au o frecvenţă mult mai mică a crampelor abdominale, a balonarii, a tulburărilor de tranzit intestinal şi au prezentat, gradat, o mult mai mare toleranţă la alimentele considerate iritante.

Gastrita hiperacidă, ulcerul gastric - mentolul conţinut în izmă are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra mucoasei gastrice. Consumul de ceai şi de mentă ca aliment este un foarte bun tratament de prevenţie al acestor boli gastrice, mai ales în perioadele de trecere de la anotimpul rece la cel cald şi viceversa.
Se bea infuzie combinată de mentă, câte 1 l /zi, în cure de 2-3 săptămâni. Are efecte calmante, antiinflamatoare, reduce intensitatea durerilor de tip arsură, dar şi frecvenţa crizelor de gastrită. Pentru efecte mai puternice, se poate adăuga în infuzia combinată de mentă şi flori de tei (Tilia argentea) - pentru efectul anti-stres, ori de muşeţel (Matricaria chamomilla) - pentru amplificarea acţiunii antiinflamatoare.

Infecţiile tractului digestiv şi infecţiile urinare - menta administrată intern previne infecţiile cu ciuperci parazite şi bacterii, blocând multiplicarea acestor microorganism, având efecte antibiotice şi fungicide.

Infecţie cu Helicobacter pylori - se face o cură de 3 săptămâni- se administrează zilnic o combinaţie de uleiuri volatile de mentă şi de cimbru (Thymmus vulgaris), în proporţie de 2:1. Pe timpul tratamentului, se iau cate 4 picături din această combinaţie, de 3 ori/zi, cu puţină apă. Uleiul esenţial de mentă stopează diviziunea bacteriei Helicobacter pylori şi ameliorează simptomele infecţiei (arsurile la stomac, refluxul gastric, senzaţia de jenă gastrică înainte sau după masă etc.).

Sughiţ, spasme gastro-intestinale - pentru a opri accesele de sughiţ se bea repede, dar cu înghiţituri mici, un pahar de apă în care au fost puse 2-3 picături de ulei esenţial de mentă. Este un tratament ce poate părea banal, dar care este foarte bine documentat ştiinţific punându-se în evidenţă efectul puternic antispastic digestiv şi anti-vomitiv al uleiului de mentă. Prin acest procedeu gastroendoscopiile ori unele intervenţii stomatologice sunt mult uşurate.

Indigestie, dispepsie - se administrează o combinaţie în proporţii egale de tinctură de mentă şi de chimen (Carum carvi), din care se ia câte 1 linguriţă, de 3- 6 ori / zi, înainte şi uneori după masă. Această combinaţie de plante are efecte comparabile în dispepsie cu cisaprida, un medicament de sinteză folosit frecvent în această afecţiune. Diferenţa este că menta şi cu chimenul nu au efectele adverse ale cisapridei, nu dau dependenţă, iar efectele lor ca tonice digestive sunt mai ample.

Vomă, stări de greaţă - pacienţii cu intervenţii chirurgicale recente au mult mai rar accese de vomă sau stări de greaţă dacă le este administrată mentă - recomandat fiind tratamentul cu pulbere de mentă (4 linguriţe rase/zi) ori cu infuzie combinată (1 l/zi consumat în 4-6 reprize). Efecte terapeutice surprinzator de bune s-au obtinut si cu mestecarea indelungata de guma mentolata, de catre pacientii cu interventii chirurgicale recente pe colon.

Back To Top