Perele adevărate comori toamnei, sunt bogate în multe substanţe active de care organismul nostru are nevoie în această perioadă: conţin 80% apă, în rest fibre, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanţi şi minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru şi mangan.
În perioadele de suprasolicitare intelectuală sau în cazul asteniei, perele reprezintă o bună soluţie pentru reenergizare şi menţinerea tonusului cerebral. Perele conţin glucide, cu absorbţie lentă, care menţin glicemia pe mai multe ore de la ingestie. Cum principalul "combustibil" al creierului este glucoza, perele reprezintă o sursă excelentă de "dulce sănătos".
Gustoase şi zemoase, cu un conţinut mic de calorii, dar cu carbohidraţi de bună calitate, perele sunt indicate în curele de slăbire pe bază de fructe. De asemenea perele pot fi consumate şi dimineaţa, pe stomacul gol. Bogate în apă şi în fibre, perele pot fi considerate uşoare laxative natural, eficiente în combaterea constipaţiei şi detoxifierea colonului.
Perele conţin antioxidanţi puternici care combat radicalii liberi din organism. Fibrele conţinute de pere au rol în previnirea cancerului de colon. Acidul hidroxicinamic conţinut de pere este o substanţă care s-a dovedit a preveni cancerul la stomac.
Un pahar de suc de pere preparat cu blenderul, pentru a păstra şi pulpa fructului, este recomandat în cazul afecţiunilor orale şi a răcelilor (afte bucale, amigdalită, rinită, durere în gâat, tuse etc.). Dacă doriţi o băutură caldă, puteţi fierbe câteva mere pentru a obţine un compot, în care puteţi adauga suc de pere la temperatura camerei: la jumatate de cană cu compot fierbinte de mere se adaugă jumătate de cană cu suc de pere.
De asemenea perele sunt utile şi în cazul altor patologii inflamatorii, ca artritele, guta, boli de piele.
Nu decojiţi perele: în coaja acestora se găseşte o substanţă foarte utilă pentru "glandele" genitale şi care prezintă acţiune reglatorie asupra hormonilor sexuali. Din aceste motive perele sunt considerate şi excelente afrodiziace.
Perele, alături de morcovi, mere roşii, gutui şi alte fructe sau legume bogate în betacaroten, ajută în menţinerea sănătăţii ochilor, prevenind tulburările de vedere, degenerescenta maculară, cataracta şi glaucomul. De asemenea perele îmbunătăţesc vederea pe timpul zilei.
Perele, alimente hipoalergice, reprezintă o sursă de vitamine şi nutrienţi sănătoşi pentru persoanele care suferă de diverse alergii alimentare. Sunt indicate şi bebeluşilor datorită riscului redus de alergii şi toleranţei mari a organismului faţă de aceste fructe. Pentru ca au efect laxativ, este indicat să nu consumaţi pere într-o cantitate exagerată.
Bogate în vitamine, apă şi minerale, perele proaspete pot fi utilizate ca ingredient principal în produsele cosmetice home-made (măştile pentru ten sau în preparatele pentru corp); au rolul de a reface structurile pielii, de a creşte producţia de colagen şi de a reda elasticitatea ţesutului cutanat. Puteţi folosi perele în măştile de faţă preparate în casă sau combinate cu iaurt pentru tratarea arsurilor solare sau a zonelor de piele uscată. Prin stimularea producţiei de colagen, dar şi prin vitaminele conţinute, perele hrănesc tenul şi previn apariţia ridurilor. O mască cu pere şi alte ingredient, alese în funcţie de tipul tenului, este indicată periodic pentru menţinerea frumuseţii.