De câte ori vine ora mesei câinele tău sare face tumbe şi se agită de parcă nu ar fi mâncat de o săptămână? Câinele tău e lacom şi nu are răbdare să îi dai castronul cu mâncare că deja este cu botul în el. Înghite fără să mestece şi mârâie pe oricine încearcă să se apropie de mâncara lui?
Ei bine, chiar este momentul să se înceapă educaţia conform bunelor maniere... canine.
În primul rând trebuie stabilit de ce se comportă aşa. Poate chiar îi este foame. Chiar dacă a mâncat mult, poate că organismul lui nu a primit toate elementele hrănitoare de care are nevoie. Mai ales dacă ai un câine tânăr, un pui care este în creştere, el are nevoie de o cantitate serioasă de elemente nutritive.
Deci mâncarea pe care el o primeşte este suficient de bună? În cazul acesta mergi la cel mai apropiat pet-shop şi caută mâncare specială pentru pui. Înainte de a face trecerea de la formula pentru câinii „în crestere" la cea „de menţinere" pentru câinii adulţi, consultă un veterinar pentru a stabili dacă s-a dezvoltat suficinent câinele tău. Cum tipul de hrană de care are nevoie un câine diferă de la o vârstă la alta şi de la o rasă la alta, este foarte important să ceri sfatul unui veterinar, pentru a stabili exact stadiul de dezvoltare la care a ajuns câinele, talia, osatura şi tipul de blană. În funcţie de toate acestea se stabilesc elementele hrănitoare de care are nevoie câinele.
În al doilea rând, depinde de câte ori mănâncă într-o zi. Eficient ar fi să-i împarţi necesarul pentru o zi în trei porţii,în cazul puilor, şi în două porţii, în cazul câinilor adulţi.
Dacă mâncarea sa este foarte hrănitoare, dar în continuare este foarte înfometat, ar trebui să megi cu el la doctor pentru că s-ar putea să aibă viermi. Chiar dacă a mai fost deparazitat atunci când era mic, el poate suferi din nou de această problemă dacă a ajuns in contact cu o sursa de astfel de paraziţi.
Dacă nu mâcarea, ci manierele sunt problema, câinele poate fi educat. În momentul in care îi pregăteşti mâncarea, ia o bucăţică, aratăi-o, spune-i să şeadă şi apoi recompensează-l. În acest fel se va obişnui să şeadă şi nu să sară sau să se învârtă în timp ce îi dai de mâncare.
Sau umple-i bolul cu mâncare fără să ajungă la el. Apoi comandăi-i să şeadă. Coboară un pic vasul. Dacă se repede la el, ridică vasul astfel încât să nu mai ajungă la el şi comandă-i din nou să şeadă. Aşteaptă câteva secunde şi repetă acţiunea. La început va dura ceva timp, dar va înţelege până la urmă că statul în fund face mâncarea să se apropie de el, în timp ce ţopăitul face mâncarea să se îndepărteze. Abia după câteva zile vei reuşi să pui mâncarea, în timp ce câinele stă cuminte şi aşteaptă lângă vas.