Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

Raluca Ripan

Raluca Ripan, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române

Raluca Ripan, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române, a înfiinţat în Cluj-Napoca una dintre cele mai prestigioase instituţii de cercetare ale ţării - "Institutul de Chimie", care din 1994 îi poartă numele.


Raluca Ripan s-a născut în 27 iun. 1894 la Iaşi, însă şi-a desăvârşit cariera la Cluj-Napoca, unde a înfiinţat unul dintre cele mai importante institute ale oraşului. După ce a devenit, în 1948, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române, cercetătoarea a înfiinţat, în 1951, Institutul de Chimie al Filialei din Cluj a Academiei Române, aflat acum în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Raluca Ripa a murit în 5 decembrie 1972 la Cluj-Napoca.

Medicul beiuşean Marta Buteanu, prima femei cadru didactic universitar din România

S-a dăruit trup şi suflet profesiei de medic şi a avut doar note maxime de la începutul şcolii şi până la finalizare cursurilor de medicină. A fost prima femei cadru didactic universitar din România, devenind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta. A murit, însă, la doar 30 de ani, răpusă de gripa spaniolă.
A fost cea mai mică dintre cele trei fete ale familiei Buteanu din oraşul bihorean Beiuş. La vârsta de 9 ani şi-a pierdut mama, iar prin intermediul studiului a încercat să-şi distragă atenţia de la această mare pierdere.
După absolvirea celor patru clase, Marta Buteanu este prima fată din colegiul beiuşean care, în calitate de elevă particulară absolvă clasele superioare şi în 1905 susţine examenul de Bacalaureat. Este singura fată a cărei poză apare pe tabloul care i-a imortalizat pe absolvenţii anului 1905.

Femei de excepţie. Emilia Comişel, etnomuzicologul care şi-a dedicat viaţa folclorului românesc

emilia-comiselCercetător, etnomuzicolog şi profesor universitar, Emilia Comişel a cules, de-a lungul carierei, peste 9.000 de cântece folclorice şi a publicat numeroase articole şi cărţi prin care a făcut cunoscută valoarea folclorului muzical românesc, în ţară şi în străinătate.
Personalitate emblematică a etnomuzicologiei românesti din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea şi a învăţământului muzical universitar din ţara noastră, Emilia Comişel s-a născut pe 28 februarie 1913, în Ploieşti, unde şi-a început şi studiile muzicale, la vârsta de 7 ani, la vioară, împreună cu tatăl sau, cunoscutul profesor de muzică şi dirijor de cor, Gheorghe Comişel.

sursa: adevarul.ro

Back To Top