Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

CAINE SOMNOROSToate animalele de companie, indiferent de rasă, cu câteva excepţii, trebuie sterilizate obligatoriu începând din acest an. Precizările vin de la Autoritatea Sanitar-Veterinară şi sunt cuprinse în legea care ar trebui să rezolve problema câinilor fără stăpân. Orice altă hotărâre locală devine nulă.

„Persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015", se arată în legea care îi obligă pe stăpânii de câini să-şi sterilizeze animalele de companie. Dacă proprietarii nu pot demonstra că animalele sunt înregistrate în cataloage de rasă şi nu au calitate reproductivă, atunci ei sunt obligaţi să sterilizeze patrupedele.

Cine nu respectă legea este pasibil de amendă aplicată de poliştii locali. Legea nu specifică, însă, cum îşi vor da seama aceştia dacă animalele sunt sau nu sterilizate

Potrivit ANSVSA, Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân a fost transmis, în data de 8 ianuarie, către Monitorul Oficial al României, în vederea publicării. Ordinul va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.

În document sunt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-şi identifica şi înregistra câinii şi modul de funcţionare şi de gestionare a Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Sunt stabilite prin actul normativ modalităţile prin care se realizează:

- identificarea individuală şi înregistrarea fiecărui câine şi a evenimentelor din viaţa acestuia, a proprietarului animalului, înregistrarea informaţiilor veterinare şi scoaterea din evidenţă în cazul morţii;

- înregistrarea utilizatorilor, identificatorilor şi operatorilor Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Astfel, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunilor sanitare veterinare efectuate.

Câinii se identifică şi se înregistrează cu respectarea următoarelor termene:

a) câinii nou născuţi cu proprietar - în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora;

b) câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei;

c) câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul;

d) înregistrarea în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (cabinete veterinare), respectiv în maxim 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

Câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificaţi, înregistraţi şi se vor emite noi carnete de sănătate, conform prezentelor norme.

Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, documentele şi informaţiile de identificare necesare şi vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică, operator al Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte.

Proiectul acestui Ordin poate fi consultat pe pagina de web a ANSVSA AICI

„Au apărut normele Legii câinilor fără stăpân. Până la 15 martie, trebuie luate toate măsurile pentru prinderea tuturor câinilor fără stăpân. Fiecare localitate va avea o hartă cu zonele şi efectivele de câini fără stăpân, dar şi medici să facă practica. Însă, proiectul câinilor cu stăpân va pune anumite probleme mai ales în rândul familiilor din mediul rural care au doi-trei câini în curte, câini pe care vor fi nevoite să le sterilizeze şi cărora să le implanteze microcipuri. Va fi o problemă pentru proprietari cu această cheluială", ne-a declarat dr. Mihai Terecoasă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Prahova.

„O statistică după campania de vaccinare arată că, în judeţ, sunt 130.000 de câini cu stăpân în curţi. Va fi destul de dificilă microciparea tuturor. În medie, sterilizarea unui câine variază de la 50 la 80 de lei, la care se mai adaugă şi preţul microcipului, între 25 şi 35 de lei. Totul depinde de modul în care va fi aplicată legea. Este dificil să luăm legătura cu toate cele 104 consilii locale pentru achiziţionarea de microcipuri. Ar fi mult mai bună varianta achiziţionării acestor microcipuri la nivel judeţean şi, poate, la preţuri mai mici", ne-a mai spus directorul DSV Prahova. Practic, vrând nevrând, proprietarii de câini sunt obligaţi să scoată din buzunar bani pentru castrarea şi microciparea animalului sau bani pentru amendă.

Pe de altă parte, microciparea obligatorie va duce la o inventariere destul de corectă a animalelor cu stăpân, făcând imposibilă pierderea câinilor când la fiecare cabinet veterinar va exista un cititor prin care se va afla exact adresa proprietarului, în cazul unui patruped rătăcit.

Potrivit ANSVSA, baza de date va fi gata la finalul lunii ianuarie şi va cuprinde o arhivă electronică unde veterinarii vor înregistra toţi câinii cu stăpân, în funcţie de un număr de identitate.

Back To Top