Categorie: Actual

curtea supremaSistemul de probațiune are drept scop reabilitarea socială a infractorilor, diminuarea riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și creșterea gradului de siguranță în comunitate.

Sistemul a fost reconfigurat începând cu 1 februarie 2014, atunci când au intrat în vigoare noul Cod penal (NCP) și noul Cod de procedură penală (NCPP).
Concret, documentul stabilește că sistemul național de probațiune este format din Direcția Naționala de Probațiune (DNP), care funcționează la nivel central, și structuri teritoriale care includ serviciile de probațiune, precum și sediile secundare ale acestora.
De asemenea, este prevăzut și numărul maxim de posturi aferent noilor organisme.

Directia Națională de Probațiune funcționează din 23 septembrie 2013 și este o nouă structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției. Ea a devenit funcțională Direcției de probațiune din Ministerul Justitiei.
Finanțarea DNP se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiției. DNP este condusă de un director general, numit prin ordin al ministrului justiției, pe o durată de 4 ani, cu posibilitatea obținerii consecutive, o singura dată, a unui nou mandat.
Direcția poate avea maximum 90 de posturi, la nivel central, și 370 de posturi, în cadrul structurilor teritoriale.

Citește mai mult pe avocatnet.ro

Back To Top