Categorie: Actual

salam neconformSalamul era importat din Germania, nu avea date de identificare, iar pachetele conțineau mai multe tipuri de carne imposibil de catalogat în același lot, spun inspectorii Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Prahova. Toată carnea va fi distrusă.

„În controalele pe care le-am efectuat în ultimele două zile, vă pot spune că produsele retrase de la comercializare nu prezentau urme de degradare. Nu exista nici dovada datei de fabricație și lotul dat de producător, după care să poată fi identificat termenul de valabilitate. Un alt element neconform era faptul că, într-un pachet, erau ambalate două sau trei sortimente de salam, cu nuanțe diferite, dar și cu granulație diferită, ceea ce face clar dovada că întregul conținut nu putea face parte din același lot. Drept urmare, toate produsele de acest tip au fost declarate neconforme și retrase de la comercializare, cu obligația comercianților de a le distruge", ne-a declarat Corneliu Buzu, comisar șef al CPC Prahova.

Comercianții vor fi obligați să facă dovada acestei distrugeri astfel încât să nu existe riscul etichetării produselor nesigure și al unei încercări de repunere a lor pe piață.

„Verificările vor continua și la comercianții mai mici, dar există foarte puține șanse să găsim acest tip de produse pe rafturile lor, având în vedere informarea masivă care s-a făcut în presă, prin care au fost atenționați asupra nesiguranței produselor. De altfel, mulți dintre micii comercianți care au putut să se fi aprovizionat cu aceste produse să le fi retras de la comercializare imediat ce au aflat de problemele ridicate, dar și de controalele din piață", ne-a mai precizat șeful CPC Prahova.

Corneliu Buzu ne-a precizat că a primit o adresă din partea ANPC, în care este informat că instituția nu poate dezvălui numele operatorilor economici din care au fost retrase produsele alimentare nesigure.

Cu toate acestea, autoritățile estimează că, în județ, au fost vândute cantități „de trei, patru ori mai mari" decât cea confiscată, precizează Mediafax. Valoarea totală a salamului retras de la comercializare este de peste 8.800 de lei, iar cele trei lanțuri de supermarket-uri care vindeau acest produs au fost amendate cu suma totală de 45.000 de lei, două dintre lanțurile de magazine primind amenzi de câte 20.000 de lei și unul fiind amendat cu 5.000 de lei, mai relatează sursa citată. Amenzile au fost aplicate pentru comercializarea de produse fără elementele necesare pentru stabilirea datei valabilității minimale.

Verificările ANPC asupra conformității mezelurilor au început după ce un consumator din județul Timiș a reclamat că a cumpărat un salam feliat ambalat în vid în care a găsit semne evidente de alterare, mai relatează Mediafax.

În urma controalelor de joi şi vineri au fost retrase din magazine peste 3,4 tone de mezeluri şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei.

Mai multe AICI

Back To Top