Categorie: Actual

dan-radu-rusanuPreședintele ASF, Dan Radu Rușanu a fost reținut pentru 24 de ore, au anunțat procurorii DNA. Ruşanu este cercetat pentru „favorizarea infractorului și influențare a declarațiilor".

Potrivit informațiilor DNA, Dan Radu Rușanu a avizat ordonanța de urgență 93 în interes propriu, dar și în interesul unui grup de interese din care făcea parte şi Carpatica Asig, compania lui Ilie Carabulea. Procurorii au mai anunţat şi că au extins cercetările în privinţa lui Ruşanu pentru "favorizarea infractorului şi influenţare a declaraţiilor", se arată într-un comunicat al DNA. Dan Radu Rușanu este acuzat de către procurorii DNA că ar fi influențat martori în dosarul în care este cercetat.

Cele două capete de acuzare se adaugă la primele două acuzații pentru care era cercetat, respectiv „constituirea unui grup infracţional organizat și complicitate la abuz în serviciu", potrivit comunicatelor DNA.

Dan Radu Rușanu este un liberal influent atât la nivel național, cât și la nivelul județului Prahova. pe lângă numeroase afaceri pe care le are, președintele ASF fiind acționar principal la cel mai mare hotel din Sinaia: Hotelul International. Dan Radu Rușanu deține terenuri în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari, dar și mai multe proprietăți imobiliare. În calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu, este cel mai bine plătit angajat al ASF, el obținând numai în ultimele două luni ale anului 2013 un venit brut total în valoare de 72.094 de euro, scrie site-ul Hotnews.

Potrivit DNA, „din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date și indicii rezonabile, conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind impunerea în cadrul consiliului A.S.F. a anumitor persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.
Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Ruşanu Radu Dan a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013. Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F. Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.
O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o în cadrul şedinţei de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui A.S.F., a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale. În acest mod, Ruşanu Radu Dan a urmărit şi a obţinut, foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George.

Suspectului Ruşanu Radu Dan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 311 Cod procedură penală.

La data de 25 februarie 2014, suspectul Ruşanu Radu Dan a fost reținut pentru 24 de ore, acesta urmând a fi prezentat la aceeași dată, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", se arată în comunicatul DNA.

DNA a mai solicitat Parlamentului și încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Liberalul este acuzat că a iniţiat o ordonanţă de urgenţă „al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A".

În dosar este urmărită penal şi Laura Chiţoiu - soţia lui Daniel Chiţoiu (finul lui Dan Radu Rușanu), acuzată că a fost cea care a făcut legătură între interpuşii omului de afaceri Ilie Carabulea şi soţul ei.

Back To Top