Categorie: Actual

coruptieDepartamentul de stat al SUA a realizat raportul privind situația din România pe anul 2013, intitulat „Practici în materie de drepturile omului", elaborat de Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat american. Corupția și influențele politice asupra justiției rămân probleme nerezolvate, pe lângă multe altele.

România este afectată de corupție instituțională care afectează toate structurile societății. „Discriminarea societală sistematică împotriva romilor afectează accesul acestora la o educaţie adecvată, la locuinţe, la servicii medicale şi la oportunităţi de muncă", arată raportul Departamentului de stat al SUA.

De asemenea, există tentative politice de compromitere a justiției, se arată în raport. „Autorităţile judiciare au demarat acţiuni de inculpare şi pedepsire a oficialilor care au comis abuzuri. Autorităţile au amânat în mod repetat procese referitoare la presupuse abuzuri comise de poliţie, iar multe din aceste cazuri s-au soldat cu achitări. Chiar dacă legislația prevede sancțiuni penale pentru oficialii corupți, instituțiile nu au aplicat legea în mod eficient, în principal din cauza problemelor din sistemul judiciar, astfel că oficiali implicaţi în acte de corupţie rămân uneori nepedepsiţi", notează oficialii SUA care nu omit nici „tentativele constante ale unor personalităţi politice de a compromite independenţa justiţiei".

Și corupția în rândul poliției este menționată, ea contribuind „la lipsa de respect a cetățenilor pentru agenții autorităților. Salariile mici şi lipsa stimulentelor a condus la lipsă de personal şi a contribuit la predispoziţia pentru mită a agenţilor forţelor de ordine", adaugă raportul.

De asemenea, există probleme majore privind drepturile omului, care includ, potrivit raportului, „tratamentul inadecvat și hărţuirea de către agenți de poliție și jandarmi a deținuților și romilor, inclusiv moartea unei persoane în custodia poliţiei".

Raportul mai semnalează ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor, acte care au subminat libertatea presei. Au existat cazuri de violenţă şi de discriminare la adresa femeilor, opinii antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste, dar și discriminare societală la adresa lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transexualilor (LGBT) şi a persoanelor care au HIV/AIDS, în special copii, rămân probleme.Back To Top