Categorie: Actual

testare hiv34.000 români vor putea fi testaţi gratuit pentru HIV, hepatita B şi C, în cadrul unui proiect lansat de Institutul Național de Boli Infecțioase. Acesta se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, iar costurile ajung la 1,3 milioane de euro. 15 % din sumă va fi plătită de statul român, iar restul banilor vin de la Guvernul Norvegiei.

Prețul unei astfel de analize este de 400 de lei, într-o clinică privată. În România sunt aproximativ 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion cu hepatită B.
„Un screening pentru populaţie, aici vorbim de 34.000 de testări pentru hepatită C. Un al doilea element este cel de sterilizare a infecţiilor la aceste persoane. Alt element este cel de înrolare în scheme terapeutice, în funcţie de ce medicamente vor fi pe listele compensate şi gratuităţi la momentul respectiv", spune Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balș" din Bucureşti.
Un alt obiectiv este cel de identificare în cadrul utilizatorilor de droguri administrate intravenoas a ratei de raportare a acestor trei virusuri HIV, hepatită B şi hepatică C.

Mai multe AICI

Back To Top