Categorie: Actual

aparat-bolnavi-cancerSubfinanțarea sistemului medical își spune, din nou, cuvântul. Viața a sute de pacienți este pusă în pericol de așteptarea prea îndelungată pentru radioterapie. Și asta pentru că, în cele 12 centre de specialitate românești, există numai 20 de aparate funcționale, cele mai multe mai vechi de 30 de ani, în timp ce ar fi nevoie de cel puțin o sută.

Pacienții cu afecțiuni oncologice cărora medicii le-au recomandat ședințe de radioterapie pot aștepta și trei luni până să ajungă ca un astfel de tratament deși așteptarea nu ar trebui să dureze mai mult de trei săptămâni pentru a avea efect.
Cele mai solicitate aparate pentru radioterapie se află în spitalele din București: Colțea și Institutul Oncologic. Acolo, unii pacienți își așteaptă rândul la radioterapie chiar și aproximativ trei luni.
Alternativele sunt ori clinicile private, unde o cură de radioterapie ajunge și la 5.000 de euro, ceea ce pu'ini pacien'i ];i permit, ori spitalele din afara țării, unde ar putea ajunge cu ajutorul formularului E 112. Din cauza lipsei banilor, însă, autoritățile din Snătate evită să trimită bolnavii în afara țării.
Un program de dotare a centrelor oncologice cu aparate de radioterapie ar putea începe abia în toamnă, procedură costisitoare care va dura prea mult timp pentru unii bolnavi care nu mai au timp să aștepte.

Mai multe AICI

Back To Top