Categorie: Actual

bacalaureat profesori supraveghetoriExamenul de BACALAUREAT 2014 este în pericol pentru că tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de examen, deoarece sunt plătite cu sume derizorii, susţin reprezentanţii FSLI, care cer Guvernului suplimentarea acestor fonduri.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arată miercuri, într-un comunicat de presă, că primeşte zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare, titrează realitatea.net.

„Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Reprezentanții FSLI avertizează că examenul de bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, este în pericol. În acest context, FSLI cere Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat.
De asemenea, conducerea FSLI susţine că un alt motiv de nemulţumire este legat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti.
„Solicităm luarea măsurilor care se impun pentru plata integrală a drepturilor salariale câştigate prin instanţă, aferente trimestrelor I şi II ale anului 2014. Altfel, riscăm să nu avem cu cine susţine acest examen important din viaţa copiilor noştri", potrivit sursei citate.
Deocamdată, la Inspectoratul Școlar Județean Prahova nu au ajuns astfel de semnale. Chiar dacă sindicaliștii din județ sunt nemulțumiți, mai este timp până la organizarea examenului. „Nu s-a pus problema, încă, de organizarea comisiilor pentru bacalaureat, însă, deocamdată nu a apărut odinul Ministerului Educației prin care să fie reglementată remunerația cadrelo didactice participante la examenul de bacalaureat", ne-a declarat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al IȘJ Prahova.
Vom reveni cu o opinie din partea Sindicatului „Școala Prahovei", din cadrul FSLI.
Totuși, mai sunt numai trei spătămâni până la începerea examenului. Iată calendarul.

CALENDAR BACALAUREAT 2014

26 – 30 mai - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

30 mai - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 – 12 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

1 – 13 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16 – 20 iunie - Evaluarea competenţelor digitale – proba D

23 – 27 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

30 iunie - Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

1 iulie - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

2 iulie - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

4 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 -10 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

11 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Back To Top