Categorie: Actual

copii mediul ruralUn studiu al organizației „Salvați copiii" arată că, în cazul a 64% din familiile cu copii din România, veniturile ajung cel mult pentru strictul necesar. Asta deși cei mai mulți copii din aceste familii susțin că părinții le oferă aproape tot ce își doresc.

Majoritatea copiilor apreciază că situaţia financiară a familiei din care provin este similară cu cea a prietenilor, în timp ce 19% dintre părinţi susţin că veniturile lor nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 45%, că acestea le acoperă doar strictul necesar, studiul „Abuzul şi neglijarea copiilor", realizat de către organizație „Salvați copiii". Doar 13 % dintre părinţi afirmă că au venituri mai mari decât în anii anteriori, în timp de aproape jumătate susţin că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit.

Din studiul citat rezultă că venitul mediu pe gospodărie în populaţia studiată (părinţi care au copii sub 18 ani) este de 2.200 de lei (1.591 în mediul rural şi 2.747 în mediul urban). Comparativ, media veniturilor băneşti pe gospodărie în populaţia generală (care este, conform INS, de 1.974 lei în 2011 la nivelul populaţiei generale, 1.394 lei în mediul rural şi 2.416 lei in mediul urban), veniturile medii ale populaţiei studiate sunt puţin mai ridicate, diferenţa putând fi dată de faptul că este vorba de o populaţie tânără, caracterizată de niveluri mai ridicate ale veniturilor.

„În ceea ce priveşte percepţia subiectivă a veniturilor, 19 % dintre părinţii care au copii cu vârsta sub 18 ani apreciază că veniturile lor nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 45 % dintre aceştia că le ajung numai pentru strictul necesar. Comparativ cu datele disponibile la nivelul populaţiei generale (ultimul raport privind calitatea vieţii al ICCV subliniază că, în 2011, 31 la sută dintre români nu îşi pot asigura strictul necesar), procentul sărăciei extreme este mai mic cu aproximativ 12 %. Diferenţa poate fi, de asemenea, explicată de structura de vârstă a populaţiei", se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte evoluţia veniturilor, 44 % dintre respondenţi apreciază că nivelul actual de trai este mai prost sau mult mai prost comparativ cu cel de anul trecut, aproximativ 43 % dintre aceştia că a rămas la fel, iar 13 % afirmă că s-a îmbunătăţit.

De asemenea, 45% au spus că s-a întâmplat să rămână fără bani pentru a cumpăra alimentele de bază, 82 % - să rămână fără bani pentru cheltuielile zilnice, 70 % - să nu poată cumpăra copiilor bunurile strict necesare, iar 76 % - să nu le poată cumpăra celor mici alte lucruri pe care aceştia şi le-ar fi dorit.

„Majoritatea copiilor (86 %) apreciază că situaţia financiară a familiei din care provin este similară cu cea a prietenilor/colegilor şi că părinţii le cumpără majoritatea rechizitelor (lucrurilor pentru şcoală) de care au nevoie (92 %). Totuşi, trebuie luat în considerare caracterul dezirabil al răspunsurilor, indicatorii care măsoară calitatea vieţii aşa cum este percepută de copii putând fi supraapreciaţi în sens pozitiv - astfel, deşi în cadrul acestui calup de întrebări 9% dintre copii apreciază că nu mănâncă suficient acasă, în cazul întrebărilor care măsoară neglijarea copiilor, 18 % dintre aceştia afirmă că «se întâmplă se se ducă la culcare deşi încă le e foame»", se mai arată în studiu.

Studiul a fost realizat în perioada mai - iulie 2012, în 1.436 gospodării din 58 de localităţi.

Mai multe AICI

Back To Top