Categorie: Actual

accident avion apuseniInspecția Muncii a aplicat nouă sancțiuni contravenționale, dintre care cinci amenzi în cuantum de 29.000 de lei și patru avertismente, în urma unei cercetări referitoare la accidentul aviatic produs pe 20 ianuarie 2014, în zona Munților Apuseni. De asemenea, dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru finalizarea cercetării.

„În urma cercetării evenimentului aviatic produs în data de 20 ianuarie 2014 pe raza județului Cluj, în zona Munților Apuseni, au fost dispuse angajatorilor implicați în acest eveniment, ca urmare a neconformităților constatate, zece măsuri cu termene imediate de realizare. De asemenea, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, dintre care cinci amenzi în cuantum de 29.000 de lei și patru avertismente. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru finalizarea cercetării", a declarat inspectorul general de stat Ciprian Georgian Dragomir.

Inspecția Muncii și-a declinat, totodată, competența referitor la stabilirea cauzelor producerii evenimentului, acestea fiind stabilite de comisia din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

„În urma impactului aeronavei cu coronamentul pădurii, două persoane au decedat și alte cinci au suferit vătămări corporale grave. Ca urmare a cercetării evenimentului, comisia Inspecției Muncii a stabilit în limitele de competență impuse de Legea nr. 108/1999, republicată și Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, actualizată, caracterul de accidente de muncă pentru șase persoane. Pentru o persoană, conform art. 50 alin. 1) și 2), din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, actualizată, caracterul accidentului va fi stabilit de Ministerul Apărării Naționale", se arată într-un comunicat al instituției.

Un avion de tip BN 2, aparținând Școlii Superioare de Aviație, în care se aflau cinci pasageri, pilotul și copilotul, s-a prăbușit, pe data de 20 ianuarie 2014, în zona Munților Apuseni. Avionul transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul Elias la Oradea, unde medicii urma să participe la o operație de prelevare de organe pentru transplant.
În urma prăbușirii aeronavei, pilotul Adrian Iovan și medicul rezident Aura Ion și-au pierdut viața.

Mai multe AICI

Back To Top