Categorie: Actual

cornul si lapteleO propunere legislativă care prevede înlocuirea Programului „Cornul și laptele" cu o masă caldă a fost adoptată tacit de Senat. Propunerea va ajunge la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Propunerea legislativă are ca obiect înlocuirea produselor de panificaţie şi lactate cu o masă caldă acordată zilnic, în limita unei valori stabilite de consiliul local, urmând ca diferenţa dintre valoarea de 1.04 lei/copil şi cea stabilită de consiliul local să fie suportată de consiliul local sau judeţean.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatorii Viorel Arcaş (PSD), Badea Leonardo (PSD), Marius Bălu (PDL), Sorin Bota (PSD), Iulian Dumitrescu (PNL), Petru Ehegartner (PNL), Marius Isăilă (PSD), Akos Mora (PNL), Marius Nicula (PSD) și Alexandru Vegh (UDMR).

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că propunerea legislativă porneşte de la deficienţa Programului „Cornul și laptele", care se bazează pe impunerea unui singur tip de aliment, nu încurajează un mod de viaţă sănătos, iar produsele din acest program nu mai sunt atractive pentru copii, astfel că a generat o risipă de proporţii în cei peste zece ani de implementare. Laptele și cornul sunt distribuite elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi copiilor preşcolari din grădiniţelede stat şi private cu program normal de 4 ore.

Senatorii iniţiatori mai consideră că, prin acordarea unei mese calde, se diversifică alimentaţia copiilor şi se previne, astfel, obezitatea în rândul acestora.

Comisia de administraţie publică a acordat un raport de respingere a legii, pe motiv că acordarea de produse de panificaţie şi lactate face parte dintr-un program prevăzut de Regulamentul Comisiei Europene, privind acordarea de ajutoare comunitare copiilor din instituţii şcolare, prin sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă.

Mai multe AICI

Back To Top