Categorie: Actual

pasaport micRomânii pot solicita de luni transmiterea paşapoartelor simple electronice la domiciliu/reşedinţă, în schimbul unei taxe suplimentare de 8,68 de lei, informează Ministerul Afacerilor Interne, potrivit Mediafax.

Direcţia Generală de Paşapoarte vine, astfel, în sprijinul cetăţenilor prin includerea facilităţii de transmitere a paşapoartele simple electronice la domiciliu/reşedinţa solicitantului, prin curierat rapid. Prin această măsură se elimină obligaţia persoanelor de a se prezenta la ghişeu pentru a ridica paşaportul, rămânând doar necesitatea prezentării la momentul depunerii documentelor necesare eliberării documentului de călătorie.

Curierul va livra paşaportul sub semnătură de primire doar titularului, unuia dintre părinţi (în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani) sau unei persoane împuternicite (prin procură specială autentificată). Destinatarul primeşte automat un sms în care este informat cu privire la ziua în care va fi efectuată livrarea, adresa la care va sosi curierul si numărul de document de transport ce va însoţi plicul cu paşaportul.

Dacă în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării prin sms destinatarul paşaportului nu este găsit la adresă, iar curierul nu a putut lua legătura telefonic cu destinatarul, plicul conţinând paşaportul va fi returnat la sediul serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple judeţeandin raza de domiciliu/reşedinţă. Paşaportul va putea fi preluat oricând de la sediul respectivului serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.

Costul paşaportului simplu electronic, cu valabilitate 5 ani, este de 270 de lei, respectiv de 244 de lei pentru minorii sub 12 ani, actul având valabilitate de 3 ani. În ambele cazuri se adaugă o taxă de eliberare a paşaportului de 22 de lei.

Paşaportul simplu temporar, valabil 12 luni, este eliberat persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, dar şi în alte situaţii, contra sumei de 100 de lei - costul documentului, la care se adaugă taxa de eliberare de 22 de lei. În acest caz nu se impune livrarea la domiciliu sau reşedinţa solicitantului, întrucât, chiar dacă termenul legal de eliberare este de 3 zile, în practică documentul se eliberează în două ore.

Termenul legal de eliberare a paşaportului simplu electronic este de cel mult 30 de zile. Pentru mai multe detalii privind eliberarea paşaportului puteţi accesa site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.

Back To Top