Categorie: Actual

ministru cercetare mihnea costoiuMinistrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, s-a prezentat la DNA, pentru a da o declaraţie de martor în dosarul Microsoft.

În 2009 Mihnea Costoiu era secretar de stat în Ministerul Educaţiei. În acel an s-a semnat al doilea contract cu Microsoft agreat de Guvern, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării. Mihnea Costoiu va da o declaraţie de martor.

La DNA, tot în calitate de martor, a venit astăzi şi Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Adrian Năstase, tot în calitate de martor.
În dosar au mai fost audiaţi Sorin Eftene, fost director general al Microsoft România, şi şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru.

Lista oficialilor din ministere se va mări, în următoarele zile, pentru că vor fi cercetați toți cei implicați în cele trei contracte cu Microsoft, din 2001 până în 2013, a căror valoare de 200 de milioane de euro privea închirierea unor licenţe educaţionale:

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009,

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 de milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013,

- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro.

Potrivit DNA, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu.

Mai multe AICI

Back To Top