Categorie: Actual

remus pricopieMinistrul Educației a anunțat schimbări în sistemul de învățământ, începând cu anul școlar 2014-2015. Una dintre acestea este obligativitatea admiterii în liceu cu media minimă de 5.

„Dacă aș putea, mâine aș introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate? Pentru că dacă mâine am introduce acest lucru, numarul copiilor care ar părăsi școala ar fi mult mai mare decât astăzi pentru simplu fapt că nu avem alternativa școlii profesionale peste tot în țară. Avem școli profesionale în principal în orașele mari cu industrie puternică", a precizat ministrul Educației, Remus Pricopie.
„Probabil începând cu 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna peste mai puțin de o lună, nu o să apară acest lucru. Nu am garanția că la anul cei care nu au media cinci vor avea unde să meargă pentru a finaliza învățământul obligatoriu de zece clase", a mai adăugat ministrul.
În unele licee din toată țara s-a intrat cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realități sunt în 2009, când a fost introdusă Evaluarea Națională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen.
Măsurile luate în urmă cu cinci ani au avut un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă și, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admiși în liceu. Așa se explică de ce, după prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admiși la liceu cu medii sub 5.

„Eu îmi mențin poziția că ar trebui destul de repede să ajungem la acest nivel, așa cum tot anul trecut am spus că ar trebui să decidem cât mai repede posibil când scădem vârsta învățământului obligatoriu, care învățământ obligatoriu nu înseamnă școala, ci poate să însemne grădinița. Eu cred că deja ar trebui să luăm această decizie. Cred că deja a sosit momentul în care să ne facem o estimare: dacă introducem obligativitatea grădiniței, grupa mare începând cu cinci ani, avem suficiente locuri?", a mai spus Remus Pricopie.
Potrivit estimărilor oficiale, în prezent, în grădinițe sunt înscriși 98% dintre copiii cu vârsta între cinci și șase ani.
Pe de alta parte, ministrul crede că trebuie dezvoltată zona de creșă, pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Pricopie spune că, până în 2018-2019, ar trebui să fie scăzută gradual obligativitatea ca toți copiii mici să meargă la grădiniță.

Mai multe AICI

 

Back To Top