Categorie: Actual

lapte si derivateÎn perioada 10.06 – 20.06.2014, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.
Aproape 15 tone de lapte şi produse lactate au fost oprite de la comercializare, temporar sau definitiv, în urma controalelor făcute, timp de 10 zile, de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, care au găsit, între altele, caşcaval şi brânză cu mucegai şi lapte expirat. La aceleaşi controale, făcute în perioada 10-20 iunie, au fost găsite şi produse provenite de la producători particulari ce nu pot fi identificaţi, dar şi unele la care cantitatea de grăsime era mai mică decât cea scrisă pe ambalaj.

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat 1.042 operatori economici, în privinţa modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.

La nu mai puţin de 750 de firme controlate au fost găsite abateri legate, printre altele, de calitatea produselor, de neafişarea preţului pe kilogram/preţului de vânzare şi de informaţiile scrise pe ambalaj, a căror formă, în unele cazuri, puteau induce în eroare consumatorul, potrivit ANPC. În urma acestor constatări, ANPC a dispus oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 472 de kilograme de produse, în valoare de 6.300 de lei, care erau improprii consumului uman.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare circa 14,4 tone de lapte de consum şi produse lactate, în valoare de 206.000 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate. Firmele găsite cu nereguli au primit, în total, 815 sancţiuni contravenţionale, constând în 505 amenzi contravenţionale în cuantum de 1.387.750 lei şi 310 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În acest context, s-au dispus "oprirea temporară de la comercializare a aproximativ 14,4 tone lapte de consum şi produse lactate în valoare de 206.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, aplicarea de 815 sancţiuni contravenţionale, constând în 505 amenzi contravenţionale însumând 1.387.750 lei şi 310 avertismente, pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor", potrivit ANPC.

În județul Prahova, inspectorii au verificat 36 de agenti economici, dispunând retragerea de la vânzare a peste 2000 kg de lapte și alte produse lactate. De asemenea, inspectorii protecției consumatorului au dat amenzi în valoare totală de 105.000 lei.

 

Back To Top