Categorie: Actual

cod rosu inundatii judHidrologii au extins codul roşu de inundaţii pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 08.00. Potrivit noii avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din bazinul superior al râului Vedea, se menţine şi se extinde avertizarea cod roşu, începând de miercuri, ora 08.00, pe Vedea şi pe afluentul său Cotmeana, din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. Pe cele două râuri pot fi depăşite cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

Bilanţul viiturilor care au lovit ieri sud-vestul României este devastator. Două persoane şi-au pierdut viaţa, după ce au fost luate de apă, iar sute de oameni au privit neputincioşi cum în câteva minute au pierdut totul. A fost nevoie de intervenţia elicopterelor pentru a salva o parte dintre sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne a trimis trei aparate de zbor în zonele afectate, în timp ce Armata este pregătită să intervină cu 1.600 de militari şi peste 400 de utilaje. Puterea apelor a fost atât de mare incat a pus la pământ mai multe case.

Râurile Gilort, în amonte de staţia hidrologică Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ şi afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt) au fost sub avertizare cod roşu de inundaţii, de marţi, ora 23.00, până miercuri, la ora 09.00.

De asemenea, şi traficul a fost dat peste cap. Un tren a deraiat, iar mai multe drumuri s-au rupt. De departe, cea mai gravă situaţie a fost în judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea, unde este în continuare cod roşu de inundaţii, până astăzi la ora 9:00.

CFR Călători recomandă să vă informaţi din timp în legătură cu drumul pe care îl aveţi de făcut. Şi asta pentru că pot apărea modificări în mersul trenurilor din cauza avertizărilor de inundaţii din judeţele Vâlcea, Gorj, Olt şi Argeş. Călătorii pot să consulte pagina de internet a companiei sau să sune la numărul de telefon 021/952.

Hidrologii spun că s-au atins valori istorice pe mai mulţi dintre afluenţii Oltului. În unele zone au căzut chiar şi 180 de litri pe metru pătrat.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, populaţia din zonele afectate de inundaţii este sfătuită de medici să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni, să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită şi să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic.

În zonele afectate de inundaţii, reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică urmează să verifice dacă apa din fântâni este potabilă, dar şi dacă există suficiente medicamente pentru a preveni îmbolnăvirea.

 

Back To Top