Categorie: Actual

provita inundatiiÎn zona de deal şi de munte a judeţului Prahova, mai multe comune şi câteva oraşe au fost lovite de fenomene meteorologice periculoase, care au lăsat prăpăd în urma lor. Una dintre localităţile care au avut cel mai mult de suferit din cauza precipitaţiilor abundente şi a viiturilor care au măturat totul în cale, în noaptea de luni spre marţi, este comuna Proviţa de Jos.

Ploile care au ajuns să depăşească 60 de litri pe metru pătrat şi viiturile care s-au format din cauza precipitaţiilor au ucis animale, au distrus podeţe şi poduri, au prăpădit culturi agricole din apropierea localităţilor afectate de vremea rea de acum două nopţi. Din fericire, inundaţiile nu au produs victime omeneşti, însă situaţia este critică în unele localităţi din cauza avarierii mai multor elemente de infrastructură rutieră, potrivit ziarulprahova.ro.

În satul Draganeasa, apele au smuls copaci din rădăcini, au rupt drumuri şi poduri şi au mutat din loc maşinile oamenilor.

Pârâul care trece prin Draganeasa, de obicei doar un fir de apă, s-a transformat parcă într-un fluviu căruia nimic nu i-a mai stat în cale. Norocul acestor oameni e că şi-au ridicat casă mare şi, când a venit urgia, s-au refugiat la etaj. Un tânăr a rămas însă blocat într-o cameră de la parter şi puţin a lipsit ca nu moară înecat în apă care depăşea un metru.

Maşinile care s-au nimerit în calea viiturii au fost luate de ape ca nişte bărcuţe de hârtie şi mutate zeci de metri în aval. Proprietarii şi le-au găsit îngrămădite unele în altele, îngropate în buşteni, pietriş şi mal. Dezastru este şi pe câmpuri unde 10 hectare de culturi au fost inundate.

Peste 400 de familii au rămas fără curent electric după ce apele au rupt mai mulţi stâlpi şi au avariat 8 tranformatoare.

Probleme au existat şi în alte comune şi oraşe din jumătatea de nord a judeţului Prahova. La Proviţa de Sus au fost avariate două autoturisme, iar un copac a căzut pe o punte pietonală, în Poiana Câmpina două locuinţe au fost inundate, iar trei maşini au fost luate de viitură, în timp ce în oraşele Comarnic, Breaza şi Sinaia mai multe curţi şi case au fost inundate, fiind necesară intervenţia echipajelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova pentru sprijinirea locuitorilor afectaţi de ape.

Back To Top