Categorie: Actual

liviu voineaCheltuielile necesare pentru Apărare, în contextul situaţiei din Ucraina, sunt deocamdată incluse în deficitul bugetar prognozat pentru 2014 de 2,2% din PIB, dar până la sfârşitul anului acestea ar putea creşte, a declarat marţi ministrul pentru buget, Liviu Voinea.

Situaţia din Ucraina impune majorarea cheltuielilor pentru Apărare, nu doar în România, ci în toate ţările care se învecinează cu Ucraina, a explicat Voinea.
El a arătat că vor avea loc discuţii în cadrul Ecofin – care reuneşte miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene – privind creşterea deficitului bugetar agreat de Comisia Europeană pentru România. „Urmează să se decidă dacă cheltuielile cu Apărarea impuse de situaţia din Ucraina se încadrează în circumstanţele excepţionale care pot duce la creşterea deficitului", a explicat Voinea.
Deocamdată, el a spus că suplimentarea cheltuielilor de Apărare vor fi „acomodate" în cadrul actualei ţinte de deficit.

Pentru anul viitor, România a agreat cu FMI şi Comisia Europeană o ţintă de deficit bugetar de 1,4% din PIB şi pentru deficitul structural de 1% din PIB.

Declaraţiile ministrului au fost făcute cu ocazia primei rectificări bugetare pentru acest an, discutată marți, 29 iulie, în guvern.
Potrivit proiectului de rectificare, veniturile estimate vor creşte cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite în creştere cu 1,34 miliarde lei, ţinta de deficit bugetar urmând să fie menţinută la 2,2% din PIB.

Mai multe AICI

 

Back To Top