Categorie: Actual

streinu-cercelÎn urma investigaţiilor de la Institutul Matei Balş, în pondere de 99%, românul suspect că ar fi contactat Ebola în Nigeria ar suferi de alte două afecţiuni, una dintre acestea dând simptomele care au dus cu gândul la Ebola. Este posibil ca aceste boli sa fie contactate în Nigeria, însă se exclude varianta Ebola. Nu se mai trimit probe la laboratorul specializat pe Ebola, până săptămâna viitoare.

Acestea sunt datele prezentate de Adrian Streinu-Cercel, managerul spitalului Matei Balş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Alertă în România din cauza virusului Ebola. Un bărbat din Ploieşti, întors recent din Nigeria, s-a prezentat la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti cu simptome care i-au făcut pe medici să-l suspecteze că ar fi infectat cu Ebola. Pacientul a fost transferat la Spitalul Matei Balş din Capitală. Toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul vor fi verificate.

Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a lucrat în Nigeria și s-a întors în țară pe 25 iulie. El și-ar fi petrecut câteva zile de vacanță la Vama Veche. Apoi a acuzat stări de febră, greață, vărsături, scaune cu sânge.

Bărbatul a fost transportat duminică de la Ploiești la București în condiții speciale, de siguranță maximă, și a fost însoțit de personal îmbrăcat cu costume speciale pentru astfel de cazuri. Acestuia i se vor preleva probe biologice, care vor fi trimise la laboratorul de referință din Frankfurt. După ce i se va face un set complet de analize, medicii vor putea să decidă dacă este vorba de Ebola. Ei spun că este foarte posibil ca acest bărbat să aibă malarie sau febră tifoidă.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a declarat la Digi24 că spitalul pe care îl conduce este pregătit să îl trateze pe acest bărbat, dar că acum nu are date despre acest caz. El a menţionat că, în Europa, există un singur laborator care poate certifica prezenţa virusului în probele preluate de la bolnav, iar rezultatele ar putea veni şi după o săptămână.

„În momentul de faţă nu putem vorbi de aşa ceva. Am aşteptat informaţii suplimentare, institutul e pregătit pentru astfel de situaţii, avem toate facilităţile ca să putem acorda îngrijiri speciale acestui tip de pacient, dacă va apărea. Nu am date despre acest caz, am sunat pentru a vedea cu ce ne-am putea confrunta, nu avem date ca să putem pune bază. Infecția cu Ebola genereză un sindrom pseudogripal, cu boală diareică, care se transformă în boală hemoragică, începe să sângereze peste tot. Pentru Ebola este un singur laborator de referinţă în Europa, la Frankfurt, probele sunt duse acolo. Rezulatele durează de la 72 de ore până la o săptămână", a spus Adrian Streinu Cercel, la Digi24.

El a explicat care este procedura în astfel de cazuri şi a menţionat că doar Institutul Matei Balş se poate ocupa de un astfel de caz.

„Dacă vom avea un astfel de pacient, asta este procedura, înseamnă că probele vor fi recoltate, pacientul trebuie asistat cu maximum de grijă pentru protecţia personalului. Avem posibilitatea de a pune la dispoziţie un întreg pavilion pentru a închide acest circuit şi îndeplinim cerinţele de biosiguranţă, am lucrat de 5 ani cu acest proiect, anul aceste a fost acceptat pentru a fi pus în aplicare. În Nigeria sunt astfel de cazuri. Numai la Balş poate fi tratat", a adăugat Adrian Streinu Cercel.

CONTAMINAREA SE FACE PRIN CONTACT CU SECREȚIILE UNUI PACIENT BOLNAV DE EBOLA. VIRUSUL EBOLA NU SE TRANSMITE PRIN AER.

MAI MULTE AICI

Streinu-Cercel a adăugat că, în cazul aceluiaşi pacient, rămâne posiblitatea unei infecţii.

"Ne îndepărtăm cu peste 90 la sută, spre 99 la sută, de etimologia virusului Ebola, dar rămân alte infecţii posibile. (...) Pacientul este conştient", a spus medicul.

Managerul de la "Matei-Balş" a mai spus că în cazul ploieşteanului este vorba despre "două boli succesive", iar simptomele celei de-a doua afecţiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că nu există consimţământul pacientului pentru a fi făcute publice bolile de care suferă.

El a spus că bărbatul a făcut în Nigeria strict muncă de birou şi nu a putut intra în contact cu secreţii care să fi provocat Ebola.

Potrivit lui Streinu-Cercel, în Nigeria nu au fost înregistrat niciun caz de transmitere umană a virusului Ebola.

Managerul de la "Matei Balş" a mai spus că pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie a virusului cu care ar fi infectat. "Nu există niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat în contact (...) Simptomele pacientului au apărut în noapte de 9 spre 10 august", a adăugat Streinu-Cercel.

Legat de probele biologice recoltate de la pacient, medicul a precizat că, în momentul de faţă, nu este cazul ca acestea să fie trimise probe biologice la Laboratorul de referinţă din oraşul german Hamburg.

Streinu-Cercel a mai spus că familia ploieşteanului va rămâne în carantină, la domiciliu, timp de 21 de zile şi că niciunul dintre membrii acesteia nu prezintă simptome similare cu ale celui internat la "Matei Balş".

Bărbatul din Ploieşti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Potrivit surselor citate, el nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.

Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.

Familia ploieşteanului suspect de Ebola, respectiv soţia şi fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu, măsura preventivă fiind dispusă de autorităţile sanitare prahovene până în momentul în care va exista un diagnostic clar în cazul bărbatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, locuinţa din Ploieşti a bărbatului suspect de Ebola a fost dezinfectată, iar soţia şi fiul acestuia, în vârstă de 15 ani, se află în carantină la domiciliu până în momentul în care analizele complete de laborator îi vor ajuta pe medici să pună un diagnostic.

Conform surselor citate, niciunul dintre cei doi membri ai familiei bărbatului nu are simptomele pe care acesta le acuză, măsura izolării la domiciliu fiind una preventivă.

Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.

Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la Spitalul Judeţean Ploieşti la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

Reprezentanţii autorităţilor sanitare îi vor solicita bărbatului să facă o listă a persoanelor cu care a intrat în contact de la revenirea în ţară.

În cadrul anchetei epidemiologice, "contacţii" pacientului vor fi verificaţi dacă prezinte simptome ale unei boli infecţioase. În cazul în care vreunul dintre "contacţi" are simptome, acesta va fi adus, şi el, la "Matei Balş".

Bărbatul suspect de Ebola le-a spus, duminică, medicilor din Ploieşti că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanţă la Vama Veche şi că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Back To Top