Categorie: Actual


spitalul judetean ploiestiUPDATE: PACIENTUL PLOIEȘTEAN SUSPECTAT IERI DE EBOLA SUFERĂ DE MALARIE. AFECȚIUNEA A FOST CONFIRMATĂ PRIN ANALIZELE EFECTUATE LA INSTITUTUL „MATEI BALȘ”.

Echipa de specialiști ai Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș", condusă de prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, a informat Ministerul Sănătății că, în urma consultului medical, se infirmă „într-un procent de 99 la sută posibilitatea ca pacientul transferat din Ploieşti să fie infectat cu virusul Ebola", transmite Ministerul printr-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, soția și fiul de 15 ani ai pacientului ploieștean suspectat de Ebola rămân în carantină timp de trei săptămâni, iar inginerul de 51 de ani este suspect, acum, de malarie sau febră tifoidă. „Prima veste bună este că în proporție de 99% se exclude", a anunțat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. „Dar rămân o serie de alte infecţii posibile, inclusiv cele originare din această zonă", a avertizat profesorul.

Convinşi că nu este cazul, doctorii au decis să nu mai trimită probe la laboratorul din Germania, specializat în diagnosticarea infecţiei cu Ebola.

Ministerul a publicat INFORMAȚII DE BAZĂ cu privire la infectarea cu virusul Ebola, furnizate de către specialiștii de boli infecțioase ai Institutului Național de Boli Transmisibile „Prof. Dr. Matei Balș":

- Pacientul nu este contagios în perioada de incubație

- Pacientul devine contagios odată cu apariția simptomelor

- Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu:

     * Sângele infectat.

     * Secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate.

     * Ceremoniile funerare africane care implică contact direct neprotejat cu decedatul sunt cunoscute ca au rol în transmitere.

     * Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică așa cum a fost observată la flavivirusul Marburg și poate fi presupusă și pentru virusul Ebola.

     * Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala.

     * Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă.

SIMPTOMELE VIRUSULUI EBOLA

Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, dar continuă cu sângerări interne şi externe, dureri şi iritaţii. Specialiştii ne informează cum se transmite virusul extrem de periculos, ce trebuie făcut în acest caz şi ce persoane se află în cel mai mare pericol.

Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii.
Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, deşi infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare.

PERIOADA DE INCUBARE

Intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă - este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.

Virusul are o rată de deces de 90 la sută şi este extrem de contagios.

CUM SE CONTACTEAZĂ VIRUSUL EBOLA

Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.

Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

CUM SE MANIFESTĂ EBOLA

O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic - momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.

Sistemul imunitar al corpului se întoarce împotriva lui. Mici vase de sânge se sparg, cauzând sângerări spontane din ochi, gură, urechi, dar şi sângerări interne, cel mai probabil în tractul gastrointestinal şi alte organe.

Cei care supravieţuiesc trebuie să facă analize în mod regulat, pentru a se asigura că virusul nu mai este prezent în fluidele din corp.

Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.

CINE SE AFLĂ CEL MAI MULT ÎN PERICOL?

Persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii, familia sau cei care se află în proximitatea celor infectaţi, vânătorii care iau contact cu animalele moarte se află în cel mai mare pericol de a contacta virusul.

CÂND AR TREBUI CĂUTAT AJUTOR MEDICAL?

Dacă o persoană se află în zona de focar sau dacă a luat contact cu o persoană suspectată de infecţie, ar trebui să caute imediat asistenţă medicală imediat.

ESTE SIGUR SĂ CĂLĂTOREŞTI ÎN ZONELE AFECTATE?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) revizuieşte situaţia în mod regulat şi recomandă restricţii de călătorie şi comerţ. Riscul de infecţie pentru călători este mai scăzut din moment ce transmiterea de la persoană la persoană rezultă din contactul direct cu fluidele din corp.

Mai multe AICI

 

Back To Top