Categorie: Actual

caniculaMeteorologii avertizează că în această săptămână, temperaturile vor atinge pragul caniculei. În condiții de temperaturi extreme, de peste 35 de grade, angajatorii trebuie să respecte anumite măsuri de protecție pentru angajații lor.

Potrivit prognozei, marți, vremea va fi caniculară în partea de sud-est a țării, unde mercurul va urca la 36 de grade la umbră. Mai răcoare va fi în depresiuni, unde vor fi 29 de grade Celsius la amiază.

Miercuri, canicula pune stăpânire pe aproape toată ţara. Temperaturile minime vor urca la 31 de grade, iar cele maxime vor ajunge la 37 de grade Celsius. Va ploua foarte puţin, la munte.

Joi, temperaturile scad uşor mai ales în partea de vest a ţării, unde sunt aşteptaţi şi câţiva stropi de ploaie. În restul ţării, însă, vremea rămâne caniculară, ajungând din nou la 37 de grade Celsius la câmpie.

În Bucureşti temperaturile vor creşte de la o zi la ala, atingând pragul de caniculă. Miercuri va fi cel mai cald - 37 de grade Celsius la umbră.

În aceste condiții, angajatorii care nu asigură măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă riscă amenzi de până la 2500 lei. Iată ce prevede legea:

- Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite sau asigurarea a câte 2-4 litri de apă de persoană sunt obligatorii atunci când temperaturile depășesc 37 de grade Celsius.
- Reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer sunt obligatorii.
- Angajatorii vor asigura apa pentru fiecare salariat, cel puţin 2-4 litri/persoană. În plus, trebuie să pună la dispoziţia salariaţilor şi echipamente individuale de protecţie, dar şi duşuri.
- Dacă nu pot fi asigurate aceste condiţii, atunci pot fi stabilite alte măsuri: reducerea durata zilei de lucru sau eşalonarea pe două perioade ziua de lucru - până la ora 11.00 şi după ora 17.00. În acelaşi timp, angajatorii pot întrerupe colectiv programul de lucru, cu excepţia situaţiilor în care activitatea nu poate fi întreruptă.
- Angajatorii trebuie să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar şi să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute.

Angajatorii care nu iau măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de canicula risca amenzi între 1500 şi 2500 de lei, ce vor fi aplicate de organele de control ale Inspecţiei Muncii.

Mai multe AICI

 

Back To Top