Categorie: Actual

canicula augustPotrivit unei informări din partea Administrației Naționale de Meteorologie, în zilele de marţi, miercuri şi joi (12, 13 şi 14 august), valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă.

În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Efectele caniculei sunt amplificate în marile oraşe din cauza betoanelor, a clădirilor și a poluării, cauzând un disconfort termic mult mai mare decât în zonele deschise, resimțit la nivelul corpului uman și cu 10 grade mai mult decât temperaturile măsurate la umbră.

Cele mai afectate categorii sunt copiii şi persoanele de peste 65 de ani.

Expunerea la astfel de temperaturi la orele amiezelor poate conduce fie la efecte minore precum insolaţia sau mult mai grave, cum ar fi şocul caloric ce poate duce la deces.

În București, deja reprezentanții Primăriei au dispus montarea corturilor anticaniculă, în fața cărora trecătorii pot beneficia de un pahar cu apă rece și se pot odihni la umbră dacă li se face rău.

În Ploiești, dacă, inițial, autoritățile au așteptat codurile de temperaturi extreme emise de meteorologi, în cursul amiezii s-au decis să monteze câteva corturi cu apă datorită avertismentelor din partea medicilor privind temperaturile deja prea mari și care fac rău mai ales persoanelor din grupele de risc.

„Până la această oră, nu a fost emis niciun cod de caniculă. Cu toate acestea, în cursul zilei de astăzi, vor fi montate corturi cu apă în Piața Nichita stănescu, în fața Palatului Administrativ și pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Suntem pregătiți cu aceste măsuri de protejare a populației", ne-a declarat Alina Istrătescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploiești.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Ploiești, planurile pentru atenuarea și prevenirea caniculei prevăd, pe lângă informări ale populației, funcționarea fântânilor arteziene din Parcul Nichita Stănescu, parcul Palatului Administrativ, Piața 1 Decembrie 1918 și platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, funcționarea tuturor cișmelelor cu apă potabilă din municipiu (Parcul Nord - str. Cameliei, Sala Sporturilor Olimpia, Parcul Mihai Viteazul, Pasajul pietonal Nichita Stănescu, Parc Halele Centrale, B-dul Republicii Rondul I, Parcul 9 Mai, B-dul Republicii zona Monumentului eroilor sovietici și Parcul Aurora Vest, dar și sursele de apă din piețele orașului).

De asemenea, în caz de cod galben de caniculă, planul include instalarea corturilor dotate cu dozatoare cu apă potabilă în zonele Palatului Administrativ, Pasajul Pietonal Nichita Stănescu, Casa de Cultură a Sindicatelor.

În caz de cod portocaliu, vor fi amenajate puncte de acordarea a asistenței medicale de urgență în magazinul Carrefour BIG - Gara de sud, magazinul Kaufland Vest, Omnia-Galeriile Comerciale.

În toate farmaciile din municipiu, în perioadele caniculare, vor fi amenajate puncte de prim ajutor pentru trecătorii aflați în dificultate, arterele principale ale orașului vor fi udate, iar protoieria Ploiești va dispune extinderea programului de primire a credincioșilor în biserici, astfel încât aceștia să poată sta la umbră.

Meteorologii au anunţat temperaturi maxime de până la 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, așa că, pentru a vă proteja de caniculă, este important să respectați câteva precauții simple:
- Consumați lichide până la 2 litri pe zi.
- Evitați alimentele cu grăsimi și înlocuiți-le cu fructe și legume.
- Consumați lapte și iaurturi.
- Evitați alcoolul și băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.
- Evitați produsele alimentare reci, precum îngheţata sau băuturile cu gheaţă, trebuie evitate, deoarece în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.
- Îmbrăcați-vă corespunzător, cu haine largi, din fibre naturale și deschise la culoare.
- Protejați-vă capul cu pălării sau șepci de culoare deschisă și folosiți ochelarii de soare.
- Dacă aveți vreo sensibilitate în ceea ce privește inima sau sistemul respirator, evitați expunerea la soare la orele amiezii.

Back To Top