Categorie: Actual

salvator comunitar voluntarRecent, Crucea Roșie Filiala Prahova a deschis un punct de prim ajutor în satul Trenu, comuna Chiojdeanca. Inițiativa face parte din proiectul Crucii Roșii Române de a asigura primul ajutor în zonele izolate din mediul rural, acolo unde accesul serviciilor de urgență este mai dificil.

inaugurare punct prim ajutor

Peste 40% din populația României locuiește la sate unde accesul ambulanțelor este greoi. Acesta este motivul pentru care Crucea roșie Română a inițiat un proiect prin care voluntari din zonele rurale izolate sunt pregătiți să acorde primul ajutor până la sosirea serviciilor de urgență. Primul punct de prim ajutor a fost inițiat în Prahova, în comuna Chiojdeanca, satul Trenu.

„În satele izolate, serviciile medicale de urgență ajung în câteva ore. Mii de persoane sunt rănite sau ucise anual de leziuni cauzate de diferite situații neprevăzute din cauza unui răspuns inadecvat sau a lipsei de intervenție în timp util. Scopul proiectului este reducerea numărului persoanelor care își pierd viața sau care suferă agravări ale problemelor de sănatate în zonele izolate, prin intervenții de prim ajutor de bază, asigurate de membri din comunitate, pregătiți în acest scop. Primul ajutor nu este un înlocuitor pentru serviciile de urgență. Este un prim pas vital pentru furnizarea de măsuri eficiente și rapide, care ajută la reducerea leziunilor grave și la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire", ne-a declarat Gabriela Rădulescu, directorul Crucii Roșii Filiala Prahova.

„Am acceptat cu multă bucurie oferta Crucii Roșii de a fi desemnată „familia" care să îndeplinească rolul de salvator comunitar pentru comuna Chiojdeanca, sat Trenu. Sunt, la rândul meu, mamă și, de fiecare dată când plouă foarte tare sau când ninsoarea făcea imposibilă intrarea în sat, trăiam cu spaimă că, în caz de urgență, ajutorul ar fi ajuns prea tarziu. Înființarea unui punct de prim ajutor și instruirea unui persoane care să știe ce să facă în caz de urgență, este pentru satul nostru șansa de a rămâne în viață până la sosirea ambulanței. După ce am urmat cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Roșie Prahova, pot să măsor tensiunea arterială, pot să măsor glicemia și pot să iau parametrii pentru un EKG. De aceea m-am străduit să învăț cât mai mult și cât mai bine să acord primul ajutor. Sunt convinsă că indiferent ce s-ar întâmpla, voi ști ce să fac până la sosirea ambulanței. Acum nu îmi mai este teamă să acționez. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca cei care au nevoie de prim ajutor din comunitatea noastra să primească ajutorul necesar", povestește Mirela Negroiu, voluntar și salvatorul comunitar din satul Trenu.

În funcție de reeptivitatea comunităților rurale, Crucea Roșie Filiala Prahova organizează cursuri de prim ajutor pentru persoanele interesate să devină salvatori comunitari voluntari și în alte localități din județ.

Back To Top