Categorie: Actual

perchezitii lemne prahovaSute de poliţişti, jandarmi, inspectori silvici şi inspectori antifrauda fiscală din cadrul Direcţiei Generale Antifrauda Fiscală, dar şi zeci de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu au descins la 82 de sedii sociale şi puncte de lucru, atât în Capitală, cât şi din 11 judeţe, în cadrul unei acţiuni de prevenire şi combatere a ilegalităţilor în domeniul silvic.

Acţiune de amploare în Bucureşti şi 11 judeţe, la societăţi ce se ocupă cu prelucrarea lemnului. Echipele de control, formate din oameni ai legii de la Poliţia Capitalei, precum şi din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., ai inspectoratelor judeţene de poliţie din Vrancea, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş, Buzău, acţionează simultan în 82 de locuri.

Este vorba de sedii sociale, puncte de lucru şi de exploatare a masei lemnoase, precum şi depozite şi gatere din cele 11 judeţe şi municipiul Bucureşti. "Sunt vizate activităţile desfăşurate de peste 40 de societăţi comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului, precum şi mai multe persoane fizice. În cadrul acţiunii se verifică tot circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente", se mai precizează în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La această acţiune participă, de asemenea, şi jandarmi, dar şi specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, respectiv ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare din subordine.

În 1990, România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure. După 23 de ani, jumătate dintre pădurile statului au fost retrocedate, iar din ceea ce a mai rămas, aproximativ 370 de mii de hectare s-au tăiat ilegal, ceea ce reprezintă aproape 5% din păduri. Pagubele se ridică la 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Același raport din 2013 arăta că trei hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră, relatează Digi 24.

Back To Top