Categorie: Actual

rcaPoliţele RCA pentru şoferii tineri s-au scumpit şi cu 60 la sută din primăvara până acum. Unii asiguratori, consideraţi până nu demult cei mai ieftini de pe piaţă, au majorat brusc tarifele şi au ajuns la preţuri foarte mari pentru cei până în 30 de ani. Poliţele RCA ar putea costa, în curând, cu până la 10% mai mult.

De la începutul anului, asigurarea obligatorie pentru maşini s-a scumpit deja cu 15%. Asigurătorii se plâng că sunt obligaţi de instanţe să plătească despăgubiri din ce în ce mai mari, aşa că vor să îşi recupereze banii tot de la şoferi.

Suma pe care o poate primi un român în instanţă a crescut de la 500.000 la 5 milioane de euro în doar şapte ani, iar asigurătorii plătesc tot mai mult pentru daunele morale. În cazul unui deces, în Europa de Vest rudele primesc 300.000 de euro, în timp ce în România daunele morale pot depăşi jumătate de milion de euro. Valoarea minimă a asigurării auto este în ţara noastră de 120 de euro, în timp ce în Germania ajunge la 600 de euro. Chiar şi reprezentanţii service-urilor spun că doar procesul este soluţia de a-şi recupera banii pe care îi datorează societăţile de asigurări.

Din războiul avocaţilor, şoferii ies în pierdere. Preţul mediu al poliţei RCA a crescut cu 15% de la începutul anului, cel mai afectaţii fiind şoferii tineri care plătesc chiar şi cu 60% mai mult decât acum un an.

Scumpirea vine după ce regulile de pe piaţa s-au înăsprit pentru a evita blocajele la decontarea daunelor. Tarifele pentru asigurările RCA s-au majorat, în cazul tinerilor, la şase dintre cele 9 companii care emit astfel de poliţe. Astfel, pentru un şofer în vârstă de 28 de ani care locuieşte în Bucureşti şi conduce o maşină de 1.500 de centimetri cubi, asigurarea s-a scumpit din luna februarie până în august cu până la 60%. Sunt însă companii care au ieftinit cu 40% aceeaşi poliţă obligatorie de răspundere civilă auto.

"Acum asistăm la situaţii în care companiile cu preţuri mici de obicei au chiar preţuri mai mari ca ale companiilor care aveau preţuri mari de obicei, pentru anumite segmente. Un semn clar spre normalizarea pieţei", explică Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR pentru StirileProtv.

Brokerii remarcă anul acesta, pentru prima dată în ultimii 7 ani, o scădere la vânzarea poliţelor foarte ieftine. Pe de altă parte companii care până acum nu îşi doreau asigurări RCA în portofoliu şi practicau preţuri foarte mari, încep să scadă tarifele.

"Au început să-şi calculeze daunele mai mult prin metode actuariale şi mai puţin pe criterii comerciale", mai spune Bogdan Andriescu.

Cu alte cuvinte, până acum preţurile erau mici pentru a atrage clienţii, dar nu se susţineau şi la decontarea daunelor. Dacă poliţele , până acum ieftine, se scumpesc, brokerii susţin că acele societăţi ar putea dispărea de pe piaţă. Când preţurile sunt la fel de mari, clienţii ar alege o companie serioasă în dauna uneia cu multe reclamaţii.

Back To Top