Categorie: Actual

obligatii soferiCodul rutier a fost modificat printr-o ordonanţă a Guvernului, publicată recent în Monitorul Oficial, ce a intrat deja în vigoare. Documentul introduce noutăţi privind recoltarea probelor biologice şi stabileşte că cei care au permisul anulat pentru o faptă care acum nu mai există în Codul penal pot obţine un nou permis. În acelaşi timp, sunt transpuse în legislaţia autohtonă reglementările europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de siguranţă pentru copii în vehicule.

"Conducătorii de autovehicule şi persoanele care ocupa locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice", se menţionează în reglementările încă în vigoare. Din 28 septembrie, însă, regulile se vor schimba, căci OG nr. 21/2014 instituie noi obligaţii pentru şoferi.

Mai precis, aceştia vor trebui, în primul rând, să-şi informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

Totodată, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Mai mult, tot din 28 septembrie, va fi interzis transportul copiilor în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Şoferii care nu se vor asigura că persoanele minore poarta centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Mai multe AICI

Back To Top