Categorie: Actual

elevi scoala constructiiElevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului, începând cu anul şcolar 2014 - 2015, informează Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programa şcolară pentru disiplina opţională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit" pentru clasele a III-a şi a IV-a.
Timp de o oră pe săptămână, elevii acestor clase se vor familiariza cu modul în care se construieşte mediul, dar şi cu elemente minimale de arhitectură.

Programa propune şi activităţi în aer liber, centrate pe identificarea în realitate a conceptelor învăţate în clasă.

Anterior adoptării, a existat un proiect de programă şcolară, pilotat în cinci şcoli din Bucureşti, pe parcursul anului şcolar 2012 - 2013. Proiectul a fost elaborat în colaborare cu specialiştii din Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Arhitectura şi specialiştii Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti.

Au fost aprobate, de asemenea, şi programele şcolare pentru învăţământul liceal, curriculum diferenţiat, filiera vocaţională, profilul artistic, specializarea Muzică.
Astfel, elevii din ciclul liceal, clasele IX-XII vor putea alege „Muzică vocală de jazz - muzică uşoară", în care vor avea ocazia să aprofundeze genurile şi formele muzicale specifice: Ragtime, Blues, Boogie - Woogie, Bebop, jazz afro-brazilian etc. Elevii îşi pot dezvolta și competenţe specifice precum interpretarea vocală creativ - expresivă şi vor realiza acompaniamente vocal - instrumentale solo sau în grup.

În schimb, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor putea opta pentru „Istoria Jazzului", axată pe prezentarea originilor şi contextului istoric al apariţiei jazzului, umând să învețe să opereze cu concepte şi termeni specifici, dar şi să identifice forme de expresie artistică în muzică, literatură şi dans.

Programele se aplică începând cu anul şcolar 2014 - 2015.

Mai multe AICI

 

Back To Top