Categorie: Actual

pensiiCamera Deputaților, for decizional, a adoptat astăzi un Ordonanța de Guvern privind cumularea, din nou, a pensiilor și salariilor. Totodată, s-a dat vot şi pentru calendarul liberalizării preţurilor la gaze naturale.

Ordonanța privind cumularea pensiilor și salariilor a fost adoptată cu 290 de voturi „pentru", ceea ce înseamnă că parlamentarii puterii erau în sală când ordonanța privind traseismul primarilor a fost respinsă din lipsă de cvorum, detalii AICI.

Până acum era interzisă cumularea pentru cei care aveau o pensie egală sau mai mare cu salariul mediu pe economie. Această prevedere a fost eliminată. Fiind for decizional, mai urmează ca după adoptarea de către Camera Deputaților, această ordonanță să meargă către promulgare la președintele țării.

Dacă va intra în vigoare, atunci pensionarii s-ar putea angaja la firme sau instituții de stat pentru a-şi majora veniturile. Când legea a fost adoptată de Senat, Guvernul a anunțat că nu sprijină această inițiativă.

Tot marți, s-a dat vot şi pentru calendarul liberalizării preţurilor la gaze naturale. Mai precis, scumpirea gazelor pentru consumatorii finali a fost amânată pentru o perioadă de doi ani. Deputaţii au precis că liberalizarea este necesară, însă România are argumente solide pentru amânarea implementării acestui calendar.

Calendarul liberalizării preţului la energie, prevedea scumpirea cu 3% a gazelor de la 1 octombrie. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care să amâne acest moment, ca după aceasta, să vină cu un nou plan şi să modifice legea energiei.

Back To Top