Categorie: Actual

floare rara romaniaFlora României s-a îmbogățit cu o nouă specie. În timpul unei activități de inventariere a habitalelor în județul Constanța, biologul Mátis Attila de la Societatea Ornitologică Română a descoperit planta numită Orobanche pubescens, o premieră în flora țării noastre.

Locația descoperirii este Rezervația Naturală Pădurea Dumbrăveni din județul Constanța, o arie protejată deosebită, care adăposteşte habitate de silvostepă cu o biodiversitate foarte mare.

Planta recent descoperită nu are o denumire populară în limba română, dar aparține genului de plante numite lupoaie sau verigel. Alte specii, asemănătoare cu lupoaia descoperită de biologul SOR, se numesc crăielici, floarea-untului, iarba untului, iarba vântului sau săgeata lui Dumnezeu. Această specie nu a mai fost semnalată niciodată în România, ea fiind o plantă specifică țărilor din bazinul mediteranean (Grecia, Egipt, Libia, Siria), dar și celor balcanice (fosta Iugoslavia, Bulgaria), se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române.

floare raraAceste plante nu au clorofilă, sunt holoparazite – paraziți totali (spre deosebire de vâsc, care este un semiparazit, dat fiind că el preia doar apă și minerale de la copacii pe care se ataşează). Planta descoperită de Mátis Attila fură nutrienții de la specia gazdă prin organe speciale numite haustori – rădăcini adaptate să penetreze rădăcina gazdei și să transporte nutrienți și apă la lupoaie. Semințele ei sunt foarte mici și germinează numai în apropiere de rădăcina plantei gazdă. Specia descoperită de biologul de la SOR era atașată pe o altă plantă numită rușinătoare (Caucalis platycarpos).

„Planta trăieşte în Bulgaria în habitate asemănătoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural să apară și în Dobrogea, nu este introdusă și nu este o specie invazivă. Este probabil ca ea să fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt ușor de confundat, de aceea probabil că a fost omisă. Este probabil ca, pe viitor, să mai fie găsite și alte specii din aceeași familie. Nu credeam ca în cariera mea de biolog să am ocazia unei asemenea descoperiri, mai ales că în secolul nostru au mai ramas puţine lucruri de descoperit", a declarat biologul Mátis Attila.

Conform datelor recente, flora României cuprinde un număr impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii şi peste 500 de subspecii.

Mai multe AICI

 

Back To Top