Categorie: Actual

campanie hepatita cÎncepe o campanie de testare pentru hepatita C. Peste 30.000 de oameni vor fi testaţi în lunile următoare. Medicii de la Institutul Matei Balş au pornit această campanie după ce studiile au arătat că 300.000 de români ar putea fi infectaţi cu virusul care provoacă ciroză şi cancer hepatic. Cei care vor fi chemaţi la medic sunt, cu prioritate, cei care au făcut operaţii şi transfuzii de sânge înainte şi imediat după Revoluţie, când nu existau teste pentru depistarea virusului hepatic C.

Primul român căruia i s-au prelevat probe pentru depistarea hepatitei C în cadrul noii campanii lansate de Institutul Matei Balş a fost testat într-un cort amplasat în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Este nevoie doar de o picătură de sânge pusă într-un aparat special, pentru ca medicii să aibă în 10 minute rezultatul care arată dacă o persoană este infectată cu virusul hepatitei C.

În perioada următoare, românii care vor ajunge la doctor vor completa un chestionar şi, în funcţie de gradul de risc, vor fi chemaţi la analize. Doar 35.000 de oameni intră în acest program de depistare a hepatitei C.

Medicii au mai testat până acum 35.000 de români şi au descoperit mai mulţi bolnavi decât arătau studiile. Specialiştii spun că pacienţii trebuie depistaţi cât mai repede şi trataţi deoarece doar în 20% din cazuri, organismul reuşeşte să lupte de unul singur cu virusul.

Mai multe AICI

Back To Top