Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după semnarea la Palatul Cotroceni a Pactului pentru Apărare, că îl înțelege ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare.
„Le arătăm, prin acest Pact, militarilor români că îi respectăm și că dorim să le îmbunătățim condițiile de muncă, prin asigurarea finanțării pentru pregătire și înzestrare", a declarat președintele despre acordul semnat de toate partidele parlamentare.
„Faptul că toți cei prezenți s-au angajat să susțină atingerea în 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Apărare și să păstrăm această sumă ca un minim pentru cel puţin 10 ani arată dorința României de a avea predictibilitate în asigurarea cheltuielilor militare", a mai adăugat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a explicat că „armata este un furnizor de securitate, dar poate să fie și un furnizor de dezvoltare economică, pentru că programele de înzestrare cu tehnică de luptă pot să genereze parteneriate între firmele de profil din țară și cele ale aliaților noștri, precum și investiții străine și locuri de muncă pentru români".
E momentul să arătăm azi că România este un membru responsabil în NATO, care își înțelege bine atribuțiile, a mai spus șeful statului.