Categorie: Actual

csmMembrii Comisiei numărul 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută despre schimbarea Codului de procedură penală în aşa fel încât persoanele care sunt cercetate sub control judiciar să nu poată face afirmaţii publice.

În contextul analizării raportului Inspecţiei Judiciare în cazul deputatului Elena Udrea, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a declarat că este necesară modificarea Codului de procedură penală, astfel încât suspecţilor implicaţi în dosare penale, care sunt cercetaţi sub control judiciar, să le fie interzis să facă declaraţii publice, atât prin intermediul presei, cât şi prin cel al reţelelor de socializare.

Muscalu a subliniat că persoanele cercetate sub control judiciar şi care fac afirmaţii în spaţiul public pot transmite mesaje în mod indirect celorlalţi suspecţi din dosar.

Inspecţia Judiciară (IJ) a decis că declaraţiile publice făcute în ultima perioadă de Elena Udrea au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi independenţa magistraţilor, raportul IJ în acest caz fiind analizat în şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii, titrează Mediafax.
http://www.mediafax.ro/social/csm-discuta-despre-interzicerea-afirmatiilor-publice-in-cazul-celor-cercetati-sub-control-judiciar-13851224

La începutul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul PMP Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie.

După ce Direcţia Naţională Anticuropţie (DNA) a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul „Gala Bute" este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de „intimidare" şi de „decredibilizare" a sa.

De asemenea, Elena Udrea declara, în 30 ianuarie, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relaţie".

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, referitor la propunerea de modificare a Codului de procedură penală în cazul controlului judiciar, că trebuie să aibă loc o dezbatere pentru a se vedea dacă, prin intermediul procedurii penale, se pot stabili limitele declaraţiilor publice.

„Ideea trebuie dezbătută tot într-un echilibru între drepturile fundamentale. Domnul Muscalu are dreptate, într-adevăr, prin intermediul unei declaraţii se pot transmite diverse mesaje. Pe de altă parte, trebuie văzut exact dacă am putea prin procedură penală să stabilim nişte limite pentru unele declaraţii publice. E nevoie, în mod cert, de o dezbatere, în primul rând la CSM şi ulterior la Parlament", a spus Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai multe pe Mediafax

 

Back To Top