Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

codruta kovesiProcurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, marți, la bilanţul DNA că, în 2014, a fost înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi, DNA a cerut Parlamentului încuviinţarea arestării a nouă parlamentari şi a 12 actuali şi foşti miniştri. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta participă la prezentarea Raportului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe anul 2014.

DISCURSUL ŞEFULUI DNA, LAURA CODRUŢA KOVESI:

„Elemente definitorii ale anului 2014: s-au înregistrat o serie de premiere - cele mai multe dosare penale de soluţionat, cele mai multe rechizitorii emise într-un an, cele mai multe condamnări, cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi într-un an.

Cei 97 de procurori au avut peste 9.100 de cauze. În medie, un procuror a făcut acte de urmărire penală în 105 cauze în acelaşi timp.

Numărul rechizitoriilor a crescut foarte mult în acest an, ajungând la peste 300.

Datele statistice confirmă eficienţa DNA.

Peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Activitatea judiciară a DNA a fost desfăşurată de 28 de procurori care au participat în şedinţele de judecată.

Peste 1.130 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv.

Fraudă în achiziţii publice cu fonduri UE şi fonduri naţionale. Peste 700 de cauze cu suspiciuni având că obiect suspiciunea de fraudare a fondurilor. Cele mai multe cauze sunt cu fonduri naţionale, fondurile UE fiind mai bine protejate.

Statistic se vede creşterea cauzelor cu magistraţi.

Multe dosare au fost iniţiate că urmare a plângerilor depuse de justiţiabili.

Numărul mare de magistraţi inculpaţi an de an pentru corupţie trebuie să ne îngrijoreze, pentru că reprezintă o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesară prevenţia, întărirea sistemului de control intern.

Deseori au existat sesizări anterioare la Inspecţia judiciară faţă de aceşti magistraţi.

DNA a solicitat Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale pentru 9 parlamentari şi pentru 12 miniştri.

Investigarea corupţiei la nivel înalt va continua.

Anchetele DNA în 2014 au vizat domenii diversificate: sănătate, educaţie, achiziţii publice, fraude cu fonduri UE.

Într-un singur dosar, intervenţia DNA a stopat fraudarea bugetului cu 105 milioane de euro.

În alt dosar, intervenţia DNA a împiedicat retrocedarea ilegală a unor terenuri, care ar fi produs o daună de 300 de milioane de euro.

Braşov, Cluj, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Timişoara şi Suceava - birourile teritoriale DNA cu rezultate pozitive.

Toate rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fără ajutorul poliţiştilor judiciari.

În 2014, valorile indisponibilizate au fost de peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA.

Hotărârile judecătoreşti definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane de euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă ar fi executate, e mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an.

Activitatea DNA a fost influenţată de modificările legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri.

Unele dispoziţii au creat dificultăţi procurorilor.

Am înaintat MJ şi CSM mai multe propuneri de modificări legislative care pot influenţa eficienţa investigaţiilor.

E vorba de accesul la informaţii legate de traficul de date, procedura în camera preliminară, administrarea de probe.

În 2014, DNA s-a aflat în atenţia opiniei publice. Interesul mediatic nu poate fi oprit sau cenzurat de DNA. O realitate care ne bucură e că interesul public e foarte ridicat, ceea ce se reflectă şi în dublarea numărului de accesări pe site-ul DNA faţă de 2013.

DNA se bucură de o încredere de pste 55%, cea mai mare încredere din sistemul judiciar.

DNA a aplicat legea în mod egal. Nu a avut reţineri în a atinge vârful piramidei corupţiei, indiferent de culoarea politică.

Suntem conştienţi că un nivel ridicat de încredere înseamnă şi o responsabilitate pe măsură.

Va asigur că vom folosi această încredere cu bună-credinţă.

Principala vulnerabilitate şi marea provocare e creşterea continuă a volumului de activitate, cu acelaşi număr de procurori ca la înfiinţarea DNA. Volumul s-a triplat faţă de momentul înfiinţării instituţiei.

Deşi procurorii au soluţionat anual tot mai multe dosare, ritmul de creştere e tot mai mare. Mai avem de soluţionat peste 5000 de dosare.

Imaginaţi-vă presiunea care îl aşteaptă pe procuror cu acest număr mare de dosare.

Aceste dosare nu sunt simple dosare, ci aşteptările a mii de persoane. De multe ori există suspiciuni privind perioada de finalizare a dosarelor. Volumul depăşeşte resursa fizică.

Considerăm prioritară găsirea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare. O prima rezolvare e creşterea numărului de procurori, am făcut deja cerere pentru 50 de noi posturi.

Acţiunile DNA trebuie dublate de acţiunile preventive ale celorlalte instituţii, ale mediului de afaceri şi în educaţie.

DNA nu este un om, este o instituţie. Pentru că anchetele noastre au vizat oameni ce păreau de neatins, am fost atacaţi public în mod constant. Răspunsul nostru a fost prompt, dar nu personal.

Nu contează banii din conturi, poziţia socială. Fiecare atac ne-a apropiat, ne-a solidarizat.

O Românie fără corupţie, în care lucrurile funcţionează aşa cum trebuie, o ţară în care nu trebuie să dai mită - e obiectivul nostru".

La ședința de bilanț a Direcției Naționale Anticorupție participă președintele României, Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că invidiază această insituţie pentru rezultatele din 2014 şi pentru independenţă.

"Ca fost procuror şi cetăţean al României, nu pot decât să vă felicit şi să vă invidiez pentru independenţa şi rezultatele pe care le-aţi avut în 2014", a spus prim-ministrul Victor Ponta.

Premierul a asigurat conducerea DNA că buna colaborare a Executivului cu instituţiile din sistemul de justiţie, cu Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Ministerul Public, va continua în anii următori. Ponta a precizat că orice fel de modificare a legislaţiei propusă de Guvern este adoptată doar după discutarea cu CSM, Ministerul Public sau ICCJ, în funcţie de domeniul reglementat.

"Şi atunci când a fost nevoie de intervenţii de urgenţă, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, acestea au fost propuse de către instituţiile care reprezintă justiţia. A fost bine că le-am adoptat, chiar dacă după aceea suntem criticaţi că dăm ordonanţe de urgenţă, dar există ordonanţe bune pe care le-am dat la propunerea dumneavostră", a declarat Victor Ponta.

Mai multe AICI

 

Back To Top