Categorie: Actual

ionut gologanJudecătorii de la Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei au respins recursul în cazul lui Ionuţ Gologan, românul condamnat la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri. Dat fiind faptul că au epuizat toate căile interne de atac în acest caz, avocaţii bărbatului vor depune o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz. Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta", se arată într-un comunicat de presă al MAE. Potrivit comunicatului, cererea va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE arată şi că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

„Cazul rămâne o prioritate pentru autorităţile române"

„Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român.

Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române", notează MAE. „Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată.

Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară", se mai arată în comunicat.

Back To Top