Categorie: Actual

sebastian ghita dnaConsiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de deputatul Sebastian Ghiţă în plenul Parlamentului, solicitând să verifice dacă afirmaţiile acestuia aduc atingere procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar.

Sesizarea vizează afirmaţiile făcute de deputatul Sebastian Ghiţă într-un interviului difuzat de postul de televiziune B1 TV, în 29 martie, la ora 22.00, precum şi cele din discursul susţinut de acesta în plenul Camerei Deputaţilor din 30 martie, arată CSM, într-un comunicat de presă.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, prin vot secret cu bile, cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă.

Cererile DNA au fost făcute pentru acelaşi dosar penal, al patrulea, deschis împotriva lui Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, şantaj, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii sau cumpărare de influenţă.

"Vă rog să arătaţi că Parlamentul respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca şi în alte situaţii, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. (...) Scopul presiunii este cel care mulţi dintre dumneavoastră îl şoptiţi pe culoare, în familii, cu prietenii: instaurearea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri", a spus Ghiţă, în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul a mai spus că majoritatea liderilor politici, şi nu numai, au dosare penale.

"Trăim astăzi într-o Românie în care preşedintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care soţia sa îl poate avea. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, e ameninţat pe surse cu dosare şi percheziţii. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru, (...) procurorul general a fost demis cu un dosar penal, şefi de servicii de informaţii au dosare penale", a mai spus Ghiţă în apărarea sa.

Deputatul a mai acuzat că arestarea preventivă se foloseşte abuziv de către anchetatori, care a devenit "o sursă de teroare modernă".

"Arestarea preventivă a unui om pentru fapte petrecute în urmă cu mulţi ani are ca scop distrugerea statutului său social, ruperea de familie şi prieteni, prezentarea lui ca vinovat înaintea judecăţii. Scopul real este distrugerea demnităţii şi transformarea cetăţeanului în denunţător", a mai spus Ghiţă.

Deputatul a folosit în faţa plenului Camerei aceleaşi argumente pe care le-a spus şi deputaţilor din Comisia juridică marţi, adică faptul că unul dintre denunţătorii din dosar, Răzvan Alexe, a avut şi el probleme cu legea, faptul că informaţia din dosar potrivit căreia procurorul acuzat ar fi fost în biroul lui Victor Ponta, pe atunci premier, pentru a-şi negocia meniţinerea în funcţie nu este adevărată.

Procurorul Liviu Tudose: Ghiță - „un fanfaron"

Fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, a făcut în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție o declarație interesantă la adresa deputatului Sebastian Ghiță, spunând despre parlamentar că este fanfaron.
Declarația a fost făcută în contextul în care Sebastian Ghiță i-ar fi promis procurorului Tudose o întâlnire cu Victor Ponta urmată de o promovare a procurorului într-o funcție de conducere a unei structuri din Guvern. Referitor la aceste aspecte procurorul Liviu Tudose a declarat că nu i s-au părut credibile aceste oferte și că "îl cunoștea pe Ghiță Sebastian ca fiind un fanfaron".

Back To Top