Categorie: Actual

Angajaţii din penitenciare au declanșat, marți dimineață, proteste pe durată nedeterminată în toate unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În replică la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare, aceștia spun că nu vor mai efectua ore suplimentare și alte atribuții decât cele specifice funcțiilor ocupate.

Sindicaliștii consideră că ar trebui ca Executivul să acorde atenție și problemelor cu care se confruntă angajații din penitenciare, după ce " priorităţile politice legate de graţieri şi beneficii pentru deţinuţi au fost în bună măsură realizate". "Bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de funcţii vacante în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferenţa fiind că personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii executa în medie câte 4 ani de pedeapsă. În plus ofiţerii şi agenţii de penitenciare gestionează mii de incidente grave (agresiuni între deţinuţi şi la adresa personalului, încăierări, violuri, distrugeri, revolte, şamd) cauzate de lipsa de personal, a dotărilor necorespunzătoare şi a precarităţii amenajărilor de siguranţă, pentru care Guvernul României refuza să aloce fonduri. În schimb, după ce a promis prin Ministerul Justiţiei că va înveşti 61 de milioane de lei în 2017 pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare şi nu a făcut-o, Guvernul României se gândeşte să micşoreze pensiile de serviciu pentru angajaţii din penitenciare. Aceasta este situaţia angajaţilor din penitenciare şi pentru aceste motive protestăm, chiar dacă rămânem deschişi dialogului şi speram în continuare ca autorităţile vor înţelege în cele din urmă necesitatea abordării cu seriozitate a problemelor din penitenciare" sunt argumentele aduse într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Reprezentanții angajaților din ANP anunță că, începând cu 01 august 2017, angajaţii din penitenciare refuza să efectueze ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate. "Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când un alt Guvern nu şi-a respectat promisiunile, activităţile din penitenciare vor fi treptat blocate. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în fata instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiţii de muncă decente. Dacă autorităţile nu vor reacţiona pozitiv, acţiunile de protest se vor muta la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României, până când aceste instituţii îşi vor respecta obligaţiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective", mai avertizează sindicaliștii. Ei spun că protestele angajaţilor din penitenciare sunt motivate de faptul că Guvernul României refuza să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacanţe, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii.
Aceasta este situaţia angajaţilor din penitenciare şi pentru aceste motive protestăm, chiar dacă rămânem deschişi dialogului şi speram în continuare ca autorităţile vor înţelege în cele din urmă necesitatea abordării cu seriozitate a problemelor din penitenciare. Sindicaliștii anunță că rămân, totuși, deschiși la dialog.

Foto cu caracter ilustrativ

Back To Top