Categorie: Actual

ANM a actualizat, luni, avertizările cod galben, instituind noi atenționări de vreme rea, conform prognozelor ce anunță temperaturi scăzute și fenomene periculoase, în special pentru centrul și sudul țării.

 

Un cod galben este valabil până luni, la ora 18.00, în județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea, precum și în zonele montane din Argeș, Vâlcea, Prahova și Buzău. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, local în Transilvania și în vestul Moldovei, precum şi în Carpații Orientali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Meridionali. Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi și în estul Moldovei, Oltenia și Muntenia, dar pe arii mai restrânse. Temperatura aerului va fi în scădere accentuată în centrul, sud-vestul și nordul țării.
Până marți, la ora 10.00, un alt cod galben va fi valabil în cea mai mare parte a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei, precum și în Carpații de Curbură și în estul Carpaților Meridionali. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, vor fi averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Această avertizare meteo a fost emisă pentru București și județele Argeș, București, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Teleorman și Vrancea.
Aceleași fenomene vor fi pe arii mai restrânse şi în regiunile sud-estice, în special în prima parte a nopții de luni spre marți (21/22 august). Marți (22 august), în Muntenia, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei va continua să plouă, iar temperatura aerului va fi în scădere accentuată, mai precizează ANM, atrăgând atenția că vremea va deveni rece pentru această dată în cea mai mare parte a ţării.

Back To Top