Categorie: Actual

Elevii care peste mai puțin de trei săptămâni încep clasa a V-a nu vor beneficia de manuale, cel puțin în prima parte a anului școlar. Ce-i drept, s-au obișnuit cu acest lucru, pentru că ei au fost generația sacrificată, care a așteptat, an de an, finalizarea licitațiilor și care s-a trezit, uneori, cu cărți primite spre finalul cursurilor, nicidecum în septembrie.

 


De această dată, însă, Ministerul Educației aruncă în joc și o variantă de rezervă: un ghid de 296 de pagini care va ține loc de manuale la toate disciplinele la care acestea nu există, aproape 20 la număr.
"Până la data de 8 septembrie, în fiecare școală va ajunge acel îndrumător-ghid pentru elevi, care va acoperi materiile din planul de învăţământ", a anunţat ministrul Educației, Liviu Pop. La acest moment nu este clar cum va arăta acesta, pentru că încă ar fi în lucru.
În actuala situație s-a ajuns după ce numai puțin de 16 edituri au sesizat Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, în cadrul licitațiilor pentru manualele de clasa a V-a. Acestea ar fi cărțile școlare întocmite după noile programe, care vin în continuarea celor după care generația aceasta a învățat în clasele primare. Prin urmare, nici varianta utilizării vechilor manuale nu este viabilă, în urma licitaţiilor rezultând nu cărți retipărite, ci într-un format cu totul nou și conținuturi adaptate la programele în vigoare.
Actuala situație afectează, la nivel național, aproximativ 177.000 de copii, care cel puțin în primele două luni din anul școlar nu vor avea manuale, ci acest ghid care va fi utilizat la toate disciplinele.

Back To Top