Categorie: Actual

Pe lângă programul obișnuit, derulat în fiecare an de Ministerul Educației, pentru sprijinirea elevilor din familii sărace, autoritățile din țara noastră se pregătesc să achiziționeze rechizite și din fonduri europene. Acestea ar urma să ajungă, de asemenea, la copii - elevi și preșcolari - din categorii defavorizate.

Ministerul Dezvoltării a anunțat că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (AM POAD), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a lansat Ghidul Solicitantului „Acordarea de materiale școlare pentru anul școlar 2017/2018" POAD. Proiectul are o valoare de 6,75 milioane de euro și presupune oferirea de rechizite școlare unui număr de aproximativ 365.000 de copii defavorizați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, pentru anul școlar 2017/2018. Acesta vine, practic, în completarea Programului Național de Rechizite Școlare, finanțat de la bugetul de stat și derulat în fiecare an de Ministerul Educației Naționale, cel prin care copiii defavorizați primesc rechizite la începutul fiecărui an școlar.
Citiți și:
Inițiativa vizează creșterea participării la cursuri a elevilor fără posibilități materiale și prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii în rândul celor mai defavorizați copii din învățământul de stat preșcolar, primar şi gimnazial. De pachetul de rechizite (inclusiv ghiozdane) vor beneficia aproximativ 365.000 de preșcolari și școlari care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe tară.
proiectul va fi implementat, la nivel național, de Ministerul Educației. Cu fondurile din POAD, inspectoratele școlare vor achiziționa rechizite școlare pentru copiii defavorizați din învățământul primar și gimnazial, precum și materiale pentru copiii preșcolari, care vor fi folosite la activitățile din grădinițe.
Măsura beneficiază de o alocare totală de 27 milioane euro pentru întreaga perioadă de programare, bani care pot fi folosiți până în 2023. Din totalul alocării, 85% reprezintă sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezintă contribuţia naţională.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Dezvoltării, Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD) are o alocare totală de peste 518 milioane de euro și are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate.

Back To Top